U SARAJEVU OBNOVLJENA KAPELA ‘VIDOVDANSKIH HEROJA’: Posvećena je pripadnicima terorističke organizacije ‘Mlada Bosna’, a najzaslužniji za njenu obnovu je Elmedin Dino Konaković!

Posmrtni ostaci Gavrila Principa i njegovih drugova 7. jula 1920. sahranjeni su u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, a 19 godine kasnije njihove kosti prebačene su u Vidovdansku kapelu gdje su i danas. Kapela je dugo godina bila u ruševnom stanju, a zahvaljujući ličnom angažmanu bivšeg premijera i aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine KS, Elmedina Dine Konakovića, ona je danas u potpunosti obnovljena.

Kapelu na starom pravoslavnom groblju Sv. Mihajlo na Koševu je po nalogu patrijaršije Pravoslavne crkve u Sarajevu projektovao srbijanski arhitekt i pilot – dobrovoljac iz Prvog svjetskog rata, Aleksandar Deroko. Tu su i stihovi, u najmanju ruku kontroverznog crnogorskog pjesnika Petra II Petrovića Njegoša: “Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi.” Podsjećamo, Njegoš je autor zloglasnog spjeva ‘Gorski vijenac’, koji po mnogim historičarima književnosti treba biti zabranjen u školama, jer otvoreno huška na genocid i zločine te je u tom kontekstu njegova prevashodna namjena bila ideološka, a ne umjetnička, što se iznova zloupotrebljava u nastavnom procesu.

Inicijativu za  obnovu kapele pokrenulo je Srpsko pravoslavno kulturno društvo “Prosvjeta” a, kako je naveo njen predsjednik Savo Vlaški, uz veliko razumijevanje tadašnjeg premijera Elmedina Konakovića obezbijeđena su finansijska sredstva za rekonstrukciju. Jedan od donatora ovog projekta bio je i Dragan Močević.

“Sa velikim zadovoljstvom otvaramo obnovljenu kapelu i predajemo je Sarajevskoj mitropoliji. Ovo je vjerski ali i značajan kulturno-historijski spomenik koji posjećuje mnogo turista iz svih evropskih zemalja. Izgrađen je 1939. godine i važan je podsjetnik na minule događaje građanima ne samo Sarajeva nego i BiH. Poznata je i kao Kapela vidovdanskih heroja, a čuva i sjećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vijekova koje se nalazilo u naselju Donja Hiseta. Prilikom njene izgradnje dio nadgrobnih spomenika sa tog groblja iskorišten je upravo za gradnju ove kapele. Želja nam je da ova kapela bude uvrštena i u turističku kartu Sarajeva”, naveo  je Vlaški.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji je sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Srđanom Mandićem prisustvovao ovom događaju, rekao je da je “ovo lijepa priča koja osim vjerskog aspekta ima i jako bitan kulturno-historijski i turistički značaj”. Istakao je da Kanton Sarajevo  izlazi u susret zahtjevima za obnovu svih vjerskih objekata u Sarajevu, a sa budžetske pozicije za te namjene Vlada KS je prije dvije i po godine za ovaj projekt izdvojila 25.000 KM.

“Drago mi je da je ovaj prelijepi objekt konačno otvoren. Vrijedna ekipa na čelu sa Draganom Močevićem objasnila nam je važnost njegove rekonstrukcije  i sa velikim zadovoljstvom smo podržali ovaj projekt”, naglasio je predsjedavajući Konaković., stoji na stranici Vlade KS.

Naravno, niko nije protiv obnove vjerskih objekata u Sarajevu ili bilo gdje drugo, međutim, u ovom slučaju se problematičnim postavlja rehabilitovanje u javnom prostoru organizacije ‘Mlada Bosna’, koja se smatra ogrankom zloglasne ‘Crne Ruke’, a čija se ideologija veže za prvog srpskog masona mitropolita Stefana Stratimirovića, o čemu smo pisali u ranijem tekstu.

Povezana slika

Vraćaju stope Gavrila Principa

Mlada Bosna je bila političko-paravojna omladinska organizacija koja je uz pomoć Crne Ruke planirala, organizovala i izvršila atentat na austrougarskog prijestolonaslijednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu, 28. juna 1914. godine, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Mlada Bosna s pravom nosi epitet terorističke organizacije jer je u svojim postulatima prihvatila oružanu terorističku borbu, kao jedan od principa djelovanja.

Ovome valja dodati kako se u Starom Gradu uveliko radi na vraćanju ‘stopa Gavrila Principa’ ispred zgrade Muzeja Grada Sarajeva, što se može opravdati vraćanjem još jednog turističkog sadržaja Glavnom gradu BiH, ali je mnogo značajnije od toga, šta će stajati na ploči pored ‘Principovih stopa’, odnosno na koji način će biti okarakterizirana organizacija Mlada Bosna.

Podsjećamo, u udžbenicima historije u školama koje rade po bosanskom planu i programu, Mlada Bosna je nedvojbeno označena terorističkom organizacijom.

(Global CIR)

Komentarion this Post

 1. Nije uz pomoc nego po nalogu Crne ruke i beogradskih generala, njezinih clanova /Djilas i kompanija/! Konakovic je moga i da se pricesti, onako uz put. Jos ne nosi “kokardu”?Ne znaci da nece! Najgore u svemu tom je sto ga je ubio Gavrilo Princip, sto je sasvim slucajno bio u clanstvu i blage veze ni sa cim nije imao.Uzrocio je smrt milijuna osoba u Prvom svjetskom ratu a Cubrilovic je to trebao uciniti! I sta su postigli?

  Reply
 2. Kontroverzni

  “Mlada Bosna” je “teroristička organizacija” a P.P. Njegoš “kontroverzni” crnogorski pjesnik samo za one koji tuđinsku okupaciju vlastite zemlje smatraju legitimnim činom!
  Da mi je netko u periodu od 1945. do 1991. (jedinom kada su jugoslavenski narodi bili slobodni u onoj mjeri u kojoj je sloboda uopšte moguća) rekao da će takvi jednoga dana biti u većini smatrao bih ga u najmanju ruku “kontroverznim”.

  Reply
 3. Kontroverzni

  “Mlada Bosna” je “teroristička organizacija” a P.P. Njegoš “kontroverzni” crnogorski pjesnik samo za one koji tuđinsku okupaciju vlastite zemlje smatraju legitimnim činom!
  Izbrišite opet ovaj komentar da bih bio siguran da na ovom portalu nema mjesta za drugačija mišljenja i nemojte se više čuditi što u BiH postoji Kamengrad kao „Sigurna kuća“ – utočište za „Hrvata“ mladobosanca Andrića, umjetnika čije su djela „nanijela Bosni više štete nego sve vojske koje su rušile i palile…”, za “nepoćudnog” Teslu čiji su spomenik u Gospiću srušili, za Njegoša u kome su “Milovi montenegrini” ubili sve što je srpsko, za Mehmed-pašu Sokolovića jer ima pravoslavne a ne bošnjačke korijene i na kraju krajeva za “Muslimana” Emira/Nemanju jer se “zločinački ugradio u multinacionalne temelje srpstva”.

  Reply
 4. Istina bez interpretacije

  “…ali je mnogo značajnije od toga, šta će stajati na ploči pored ‘Principovih stopa’, odnosno na koji način će biti okarakterizirana organizacija Mlada Bosna. “
  Zašto ne bi bilo napisano samo ono što se na tom mjestu dogodilo bez političkih kvalifikacija i nametanja bilo čije « istine » ?

  Reply

Komentiraj