U ČAST AMERIČKOG PRIZNANJA IZRAELSKOG SUVERENITETA NAD TERITORIJOM: Novo naselje na okupiranom Golanu zvat će se Ramat Tramp

Izraelska vlada sastat će se u nedelju na Golanskoj visoravni da glasa o imenu novog naselja koje će se izgraditi u znak zahvalnosti predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu što je priznao suverenitet Izraela nad tom okupiranom teritorijom.

Tramp je priznao Golan, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine od Sirije i kasnije anektirao.

Ujedinjene nacije nikada nisu priznale aneksiju i smatraju Golansku visoravan okupiranom teritorijom.

Glasanje je najavio kabinet premijera Izraela u saopštenju u kojem je navedeno da će se tom prilikom ministri zahvaliti Trampu za priznanje izraelskog suvereniteta.

Izraelski mediji navode da će se novo naselje zvati Ramat Tramp i da će biti izgrađeno na sjevernom dijelu Golana.

Oko 18.000 sirijskih Druza, od kojih većina odbija izraelsko državljanstvo, još uvijek živi na Golanu gdje takođe naselilo 20.000 jevrejskih naseljenika, navodi AFP.

Naseljenici žive u 33 naselja.

„U znak priznanja radu 45. predsjednika SAD-a, predsednika Donalda Trampa za državu Izrael u mnogim oblastima i izražavajući zahvalnost za američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela i priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni koje je predvodio predsjednik Donald Tramp, odlučeno je da se podstakne osnivanje nove stambene zajednice na Golanskoj visoravni koje se zove Ramat Tramp“, navedeno je u saopštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Sjednici izraelske vlade na Golanu prisustovat će i ambasador SAD u Izraelu David Friedman, koji je prije nekoliko dana izazvao velike kritike palestinskih zvaničnika rekavši da Izrael ima pravo anektirati dio okupirane Zapadne obale.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj