REINKARNACIJA GAVRILA PRINCIPA! Konaković: ‘Nosim pištolj, rade mi o glavi u vlastitoj stranci’

Budući da je šira javnost već odavno iskazala zabrinutost zbog problematičnog ponašanja aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, koji je mjesecima unazad tvrdio da je premijer vlade, a zavisno od raspoloženja postaje stručnjak za različite naučne oblasti, angažirali smo tim od 10 psihologa i doktora psihijatrije kako bi duže vremena posmatrali i analizirali javno ponašanje Elmedina Dine Konakovića, ne bi li tako konačno naučno rasvijetlili ‘fenomen hadžije’, koji je postao kantonalna ‘alfa i omega’.

Poseban motiv za ovakvo istraživanje predstavljala je vijest da nestabilni Konaković već nekoliko mjeseci hoda naoružan te tako predstavlja opasnost po sebe i okolinu, jer je teško procijeniti u kojem trenutku će jednostavno odlijepiti i početi pucati.

Već nakon nekoliko dana, sedam stručnjaka iz desetočlanog naučnog tima odustalo je od projekta jer jednostavno nisu bili u stanju pratiti i analizirati sve promjene Konakovićeve ličnosti i sva lica koja pokazuje iz dana u dan. Troje najhrabrijih je dovršilo šestomjesečno istraživanje i dostavilo nam rezultate, koji nisu nimalo ohrabrujući.

Poremećaj nepoznat nauci

Prvo su pojasnili naučne metode koje su koristili pri analizi Konakovićevog ponašanja i sklapanju profila ličnosti:

Nažalost, prilikom istraživanja nije mogla biti primijenjena metoda neposredne opservacije, niti metoda ankete, što iz sigurnosnih razloga, što zbog želje za što većom objektivnošću dobijenih rezultata, budući da je postojala mogućnost da ukoliko bude znao da je predmetom istraživanja, Konaković odglumi osobine normalne osobe. Zato je vršena analiza javnog ponašanja, znači analiza onoga što Konaković nije u stanju da sakrije. Paralelno s tim, vršena je analiza činjenica iz njegove lične biografije i biografije najbližih srodnika i prijatelja, jer nemoguće je anamnezu Konakovića ograničiti samo na jednu ličnost.

Rezultati su i za naučnike koji već dugo vremena rade na polju psihijatrijskih vještačenja bili šokantni te ističu da je sva sreća pa još uvijek nije došlo do neke tragedije i incidenta. Budući da poremećaj zabilježen kod aktuelnog predsjedavjućeg Skupštine KS još uvijek nije zabilježen u naučnoj literaturi, naši vrijedni psihijatri su dali doprinos ovoj grani medicine dodijelivši mu naziv ‘narcisoidni konakovitizam’.

‘Narcisoidni konakovitizam’ se smatra crtom ličnosti, to je karakteristika koja je kod osobe u velikoj mjeri biološki određena i relativno trajna. Generalno, osobe koje obole od ovog poremećaja su zapravo manje tolerantne na stres. Kada su u stresnim situcijama one se destabiliziraju,  reaguju anksiozno, depresivno, razdražljivo, impulsivno, čak i agresivno. Glavna odlika zbirno uzeto je emocionalna nestabilnost, suprotno njima emocionalno stabilne osobe reaguju sporije, blaže i brže se vraćaju u emocionalnu ravnotežu, ističu stručnjaci.

Budući da je ovo neizlječiv poremećaj, našli su se u čudu kada su primjetili da je bivši premijer već odavno na tabletama, što može otežati njegovo sveukupno psihofizičko stanje te povećati rizik od krajnje opasnih ponašanja.

-Već od samog početka smo mogli primijetiti da Konaković uzima neke tablete, a s obzirom na promjene ponašanja, usudio bih se reći, kako se radi o nekoliko vrsta psihoaktivnih supstanci, kazao je doktor Sević.

Iako je Konaković na osnovu ranijih ekpertiza opisivan kao ličnost sklona strahu, koja se boji vlastite sjenke, a o strahu od žene da i ne govorimo, pod dejstvom određenih psihoaktivnih supstanci, Konaković se okuraži, spreman je na akciju pa čak i na krvoproliće. Takvo stanje ćete prepoznati po ukočenom staklastom pogledu fokusiranom u jednu tačku dok se obraća Skupštini. U tom trenutku Konaković postaje druga osoba, spremna da priča o velikim smjenama , rezovima, borbi protiv korupcije i sl. Međutim, kada prestane djelovanje još uvijek neidentifikovanih tableta, Konaković zapada u depresiju, okreće se virtuelnom svijetu društvenih mreža i tamo cvili i jadikuje, žaleći nad svojom sudbinom i činjenicom da je se ikada počeo baviti politikom, zaključuje naš poznati stručnjak.

Prema riječima dr. Sevića, tabletomani, posebno ukoliko još boluju od još uvijek neistraženog poremećaja, su izuzetno opasni i ne bismo im trebali povjeravti značajne funkcije u društvu:

Ovakve osobe su nestalne i ne možete ih držati za riječ. Mogu vam slagati, a da ne trepnu. One nemaju osjećaj za univerzalne vrijednosti, niti osjećaj pripadnosti nekoj široj skupini: porodici, naciji ili vjerskoj zajednici. Stepen egoizma kod takvih je toliko izražen da su u stanju sarađivati i sa okorijelim državnim neprijateljima, ukoliko im oni pronađu slabe tačke i zadovolje njihovu sujetu.

Oslovaljavajte ga sa ‘Gavrilo’

Pitali smo naše istaknute stručnjake iz oblasti psihijatrije, koje su rizične skupine koje bi mogle nastradati usljed nekog ozbiljnijeg incidenta i kako se sačuvati u takvim situacijama?

Prema  našem mišljenju pod najvećim rizikom su poslanici u Skupštini KS, naročito oni opozicioni. Budući da je Konaković  fasciniran određenim historijskim ličnostima u čije likove se uživljava svakodnevno, možda bi iz predostrožnosti bilo najbolje da ga kolege u skupštini oslovljavaju sa ‘predsjedavajući Gavrilo’, jer smo zaključili kako je Konaković počeo nositi pištolj jer već mjesecima misli da je Gavrilo Princip. ‘Molim za riječ, predsjedavajući Gavrilo’, je formula koja vam u datom momentu može spasiti život, kazao je dr. Sević.

Pri tom, trebate paziti da ne pravite nagle pokrete, ne podižete ton i govorite koliko god možete umjereno i pravolinijski, kako ne biste izazvali neželjenu rekaciju. Upiranje prstom u predsjedavajućeg Skupštine, moglo bi vas stajati života, kategoričan je psihijatar.

Posebnom riziku su izložene stranačke kolege predsjedavajućeg Skupštine KS, jer je budući da trenutno živi život Gavrila Principa pripadnika tajnog društva, kakvo je bilo Mlada Bosna, Konaković često dolazi u iskušenje da provjereva vjernost stranačkog članstva i tu se za mali ispad može destiti krvoproliće. Vi morate biti svjesni da je Konaković ovih dana bukvalno zadojen idejom panslavizma i da misli kako svijet čeka upravo njega da ga on promijeni tako što će jednim pucnjem izazvati globalni konflikt i novu blokovsku podjelu svijeta. U tom smislu, budite snishodljivi prema njemu dok ne uđe u neku novu fazu. Nadamo se da će to biti prije kobnog pucnja, kojeg niko ne želi vidjeti.

Bilo je svjedočanstava da je mahao pištoljem u središtu stranke, govoreći da mu najuže rukovodstvo radi o glavi i da ga žele smijeniti. U takvim situacijama trebate biti spremni na sve, kazao je doktor.

Međutim, prema našim saznanjima da i ‘Gavrilo’ zna za strah, svjedoči i činjenica da Konaković nije pustio samo brkove, već se odlučio na varijantu sa bradom, zbog prijetnji bivšeg sandžačkog muftije Zukorlića.

Da li ima lijeka?

Za sada, narcisoidni konakovitizam je neizlječiva bolest i ono na čemu treba raditi jeste prevencija. Klinička ispitivanja su dokazala da ukoliko duže vremena bude ignoriran, Konaković prelazi na neku drugu vrstu ličnosti, znatno prihvatljiviju društvenoj zajednici. Ima tu i pozitivnih primjera. Znalo se desiti da po mjesec dana donosi jutarnju kafu i doručak premijeru Forti jer je u tom periodu umislio da je kafe-kuharica. U svakom slučaju, bolest nije kraj života ukoliko društvena zajednica odgovori na pravi način, kazao je Sević.

Sigurnosne agencije oprezne za Vidovdan

Sigurnosne agencije su već odavno alarmirane i prate kretanje Konakovića. Posebne mjere predostrožnosti su preuzete nakon što je iz austrijskog državnog muzeja javljeno kako je prije tri mjeseca nestao pištolj Gavrila Principa, koji se prema svjedočenjima uplašenih članova stranke Narod i pravda, sada nalazi u rukama Konakovića.

Posebno rizičan datum za mogući tragični čin jeste ‘Vidovdan’, 28. juna ove godine, za kada je najavljen angažman svih sigurnosnih agencija u cilju sprječavanja incidenata u glavnom gradu BiH.

Najmanje što treba uraditi jeste blokirati uži centar grada, posebno lokalitet oko Muzeja Sarajeva, gdje se odigrao atentat na austrijskog prijestolonalsjednika. Bojimo se da bi svaka osoba u pokretu mogla biti potencijalna žrtva, rečeno nam je u ministarstvu sigurnosti.

Posebno su upozorili poslanike u Skupštini KS da taj dan ne izlaze iz svojih domova, a najavljen je slobodan dan i u svim drugim službama i institucijama.

-Ostaje nam samo da se nadamo da će građani poslušati naš apel, ili da će se desiti neka nova preobrazba Konakovića u neku manje opasnu historijsku ličnost, poručuju u saopštenju.

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera


(Global CIR Team)

  1. […] REINKARNACIJA GAVRILA PRINCIPA! Konaković: ‘Nosim pištolj, rade mi o glavi u vlastitoj stran… Objavljeno u: […]

Komentiraj