Irinej: Đukanović radi što nisu ni Turci, ni komunisti

Milo Đukanović čini ono što nisu ni Turci činili. Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu. To nisu činili ni komunisti, rekao je partrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej za TV Hram, komentarišući Prijedlog zakona o vjerskim slobodama u Crnoj Gori. On je dodao da se nada da će na to reagovati i svijet.

Irinej: Đukanović radi što nisu ni Turci, ni komunisti

“Ono što sada čini predsjednik Crne Gore, to je ono što vjerujem izaziva čuđenje čitavoga svijeta. Ti pokušaji i ta djela čine da se svi vladari crnogorski, od Svetoga Petra Cetinjskoga, prevrću u grobovima svojim videći šta čini njihov nasljednik”, rekao je patrijarh.

On je dodao da Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se dovodi u pitanje imovina SPC, Đukanović čini ono što nisu činili ni Turci ni komunisti, a to je atak na crkvenu imovinu.

“Ali došao je Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo Crkve doživjeli bi sudbinu komšija prizrenskih koji su primili islam”, kazao je Irinej.

Đukanoviću je poželio “Bog da mu da uma da razmisli šta čini” kako ne bi zaslužio prokletstvo srpske crkve i naroda.

“To što čini, to niko ne razumije. Ja ne znam kako na to gleda svijet, koji poštuje istoriju I poštuje nasljeđe. Nadam se da će i oni reagovati i takvog čovjeka dovesti do nekakvog saznanja. Teško mi je da kažem, ali srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina”, zaključio je patrijarh.

U Podgorici je danas održan Trojčindanski sabor, kojem je prisustvovalo više hiljada vjernika iz cele Crne Gore. Sa sabora je zatraženo da se što prije povuče prijedlog zakona o vjerskim zajednicama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj