ČETVRTINA DJECE U VELIKOJ BRITANIJI NE ZNA ŠTA ZNAČI RIJEČ ‘IZBJEGLICA’: Učitelji primjećuju sve više negativnih stavova učenika prema njima

Gotovo četvrtina britanske djece ne zna što znači riječ “izbjeglica”, otkrilo je najnovije istraživanje, i to uslijed sve većih dokaza o rastu negativnih osjećaja i skepticizma prema onima koji traže azil u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Naime, nešto više od polovice učitelja (52 posto) s kojima je razgovarao britanski Crveni križ (BRC) izjasnilo se da su kod svojih učenika svjedočili anti-izbjegličkim stavovima, a gotovo četvrtina djece (24 posto) uopće nije znala što znači biti izbjeglica.

Anketa je provedena na uzorku od 750 učitelja u osnovnim i srednjim školama u Velikoj Britaniji te je također pokazala da 54 posto njih vjeruje kako mediji, uključujući društvene medije, doprinose negativnim stavovima djece. Alex Fraser, iz BRC-a, rekao je da negativnosti još uvijek postoje na društvenim medijima, na ulici i učionicama, iako postoji puno pozitivnih priča u zajednici. “Želimo potaknuti informiraniji razgovor na internetu i u školama… i stvoriti uvjete za veće zajedničko razumijevanje”, kazao je.

Britanija i dalje otvorena za izbjeglice

U međuvremenu je nova Ipsosova globalna online studija 26 zemalja diljem Europe, Amerike, Azije i Pacifika pokazala kako je Britanija i dalje otvorena za prihvaćanje izbjeglica, iako s određenim stupnjem zabrinutosti oko valjanosti njihovih zahtjeva za azil. Sedamdeset dva posto britanskih ispitanika složilo se da bi ljudi trebali imati pravo tražiti utočište od rata i progona, u usporedbi sa 61 posto na globalnoj razini.

Međutim, povećao se broj Britanaca koji su skeptični prema tvrdnjama izbjeglica – do 51 posto u odnosu na 47 posto u 2017. godini. Britanci su također su podijeljeni oko toga hoće li se izbeglice uspješno integrirati u društvo, pa 45 posto vjeruje da hoće, a 38 posto da neće.

Posao i učenje jezika od ključne važnosti

Čelnica za raseljavanje izbjeglica Lou Calvey izjavila je kako izbjeglice “očajnički žele raditi i doprinositi”. Međutim, rekla je da je za one koji traže azil riječ o iscrpljujućem procesu, od kojih su mnogi mjesecima čekali na posao uz minimalnu financijsku tjednu  potporu od 37,75 funti.  Osim toga, te osobe su se također suočavale s otežanim pristupom uslugama mentalnog zdravlja, nastavi engleskog jezika i uključivanju u posao koji je odgovarao njihovim vještinama.

Emma Harrison, izvršna direktorica IMiX-a, migracijskog komunikacijskog središta, izjavila je da su od ključne važnosti za uspješnu integraciju izbjeglica ulaganje u nastavu engleskog jezika i omogućavanje rada, za vrijeme dok se obrađuju njihovi zahtjevi za azil. “Više od svega, izbjeglice žele izgraditi novi život za sebe i svoje obitelji – nakon pogibeljnog putovanja ovdje i nakon što su već toliko toga izgubile.”

(Global CIR/Agencije/Net.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj