UHAPŠEN OSUMNJIČENI MUŠKARAC: Policija otkrila ko je ubio njemačkog političara koji se zalagao za izbjeglice

Njemačka policija objavila je da je u nedjelju uhapsila muškaraca povezanog s ubistvom Waltera Luebckea, političara iz stranke konzervativaca Angele Merkel koji je upucan u glavu iz velike blizine prije dvije sedmice.

Policija otkrila ko je ubio njemačkog političara koji se zalagao za izbjeglice

“Do hapšenja je došlo na temelju podudaranja DNK”, rekli su iz ureda javnog tužitelja i državnog ureda za kriminalne istrage u Hessenu u očiglednom osvjetljavanju događaja koji je šokirao zapadnu njemačku saveznu pokrajinu.

Demokršćanski političar je pokopan u subotu, nakon što je malo iza ponoći 3. juna pronađen propucane glave u dvorištu svoje kuće u selu Wolfhagen-Istha, blizu grada Kassela.

Policija nije otkrila informacije o mogućem motivu, ali su njemački mediji izvijestili da je 45-godišnji osumnjičenik bio član lokalne desničarske ekstremističke scene.

Glasnogovornik državnog tužitelja odbio je komentirati za dpa napise iz novina Frankfurter Allgemeine i tabloida Bild koji su izvijestili da je muškarac već poznat policiji zbog ranijih ozbiljnih zločina.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su prošle sedmice već jednu osobu priveli, ali i brzo pustili.

Državni istražitelji oformili su 50-članu posebnu komisiju da istraži Luebckeovu smrt nakon što su isključili da je počinjeno samoubistvo.

Luebcke, član Kršćansko-demokratske unije (CDU) bio je nadležan za lokalno vijeće u Kasselu i nekoliko godina zastupnik u parlamentu u Hessenu. Prije četiri godine Luebcke je stao u odbranu liberalne izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel (CDU), što mu je donijelo mnogo neprijatelja među desničarima.

Situacija je eskalirala 2015. pošto je Luebcke na jednom prosvjedu u znak dobrodošlice izbjeglicama poručio kako su “ljubav prema bližnjemu i kršćanske vrijednosti” fundamentalne za život u Njemačkoj, a onima koji to ne dijele preporučio da napuste zemlju.

Nakon toga su slijedile mnogobrojne prijetnje Luebckeu, zbog kojih je neko vrijeme taj demokršćanski političar živio uz policijsku zaštitu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj