FEDERALNI VODNI INSPEKTORI NA TERENU U VOGOŠĆI: I dalje je ‘tajna’ zašto je rijeka plava

Federalni vodni inspektori i jučer su obilazili Vogošćanski potok i pokušavali otkriti uzrok plave boje vode i onečišćenja. Amir Misirlić, portparol Općine Vogošća, kazao je da od inspekcije još ništa zvanično nisu dobili.

Slikovni rezultat za plava rijeka u vogošći

– Jučer ujutro ponovo smo upozorili federalnu i kantonalnu inspekciju o ovoj pojavi i oni su izašli na teren, obilaze lokacije i traže uzročnika. Nikakve zvanične informacije još nemamo, dodao je Misirlić.

Ekipe Zavoda za javno zdravstvo KS-a u subotu su izlazile na teren i sa federalnim vodnim inspektorima provjerile stanje, te ustanovile kako je i dalje u industrijskoj zoni Pretisa prisutno plavo obojenje. Tom prilikom su uzele uzorke vode za piće iz lokalnih vodovoda Blagovac i Tihovići, kao i gradskog vodovoda u općini Vogošća.

– Mjeren je rezidualni hlor/hlordioksid, kao i fizikalne osobine uzoraka vode za piće, te su uzorci uzeti za mikrobiološko i fizičko hemijsko ispitivanje s ciljem provjere zdravstvene ispravnosti vode za piće. Preliminarni rezultati za fizičko-hemijske parametre ne pokazuju nikakvo odstupanje od uobičajenih koncentracija, naveli su iz Zavoda.

Najavili su da će finalni rezultati ispitivanja biti poznati sredinom sedmice nakon završetka svih ispitivanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj