KIPAR TRAŽI OŠTRIJI STAV PREMA TURSKOJ! Europska unija odgodila odluku o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za oktobar

Ministri zemalja članica Europske unije odgodili su za oktobar odluku o određivanju datuma početka pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Europsko vijeće vratit će se na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do listopada 2019.”, naveli su šefovi diplomacije zemalja članica EU-a u zaključcima usvojenim na sastanku u Luxembourgu u utorak, prenosi Beta.

Članice Europske unije sukobile su se u ponedjeljak na pitanju treba li početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dok je Kipar prijetio vetom na buduća proširenja ako EU oštrijim stavom ne zaustavi turska bušenja u vodama kiparskog isključivog gospodarskog pojasa.

Bez zajedničke izjave

Ministri iz 28 zemalja članica EU-a počeli su razgovarati o službenom otvaranju pregovora s dvjema balkanskim državama u utorak, godinu nakon što su Francuska i Nizozemska, strahujući od nezadovoljstva vlastitih birača, blokirale početak zahtijevajući da aspirantice provedu više reformi.

Sjeverna Makedonija u međuvremenu je zaključila povijesni sporazum s Grčkom, okončavši višedesetljetni spor o imenu, te desetak članica EU-a smatra da je zaslužila nagradu u vidu otvaranja pregovora.

No, i sama Unija smatra da mora djelovati, s jedne strane, da pokaže vlastitu vjerodostojnost, a, s druge, da se suprotstavi onome što smatra rastućim utjecajem Rusije i drugih sila na zapadni Balkan, prenijela je Hina. 

Ipak, diplomati iz zemalja članica nisu uspjeli iznjedriti zajedničku izjavu, koja treba podršku svih članica da bi bila prihvaćena.

Kipar zakomplicirao sastanak

Nesuglasice i dalje postoje u vezi s nacrtom u kojem bi trebalo stajati da će proširenje ovisiti o sposobnosti EU-a da se reformira, te sposobnostima novih članica da se uspješno integriraju.

Sastanak se zakomplicirao jer je Kipar zaprijetio da će blokirati cijeli tekst o izgledima za pristupanje novih članica Europskoj uniji, a u toj su skupini još Kosovo, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Kipar traži da EU zauzme oštrije stajalište prema Turskoj, koju optužuje da pravi bušotine tražeći naftu u istočnom Sredozemlju, čime, kako smatra službena Nikozija, zalazi u kiparski isključivi gospodarski pojas.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj