AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK POSLAO NOVU PORUKU IRANU: ‘Predsjednik Tramp ne želi rat’

Sjedinjene Američke Države i dalje će održavati pritisak na Iran te nastaviti sprječavati agresiju u regiji, no ne žele jačanje sukoba s Teheranom, rekao je u utorak američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Poslali smo brojne poruke Iranu, čak i ovdje sada, kojima poručujemo kako smo tamo da spriječimo agresiju”, rekao je Pompeo novinarima u vojnoj zrakoplovnoj bazi MacDill na Floridi.

Pojačan strah od sukoba

Strah od sukoba između Irana i SAD-a pojačan je otkako je Washington okrivio tog dugogodišnjeg neprijatelja za napad na dva naftna tankera koji se u četvrtak dogodio u strateški važnom Hormuškom tjesnacu.

intervjuu za časopis Time objavljenom u utorak, Trump je rekao da je spreman poduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da izradi nuklearnu bombu, no nije rekao hoće li odobriti korištenje sile za zaštitu zaliha nafte u zaljevu. Rekao je kako su napadi na tankere do sada bili “vrlo slabi”.

‘Tramp ne želi rat’

“Predsjednik Tramp ne želi rat i nastavit ćemo slati tu poruku dok obavljamo radnje koje su nužne za zaštitu američkih interesa u regiji”, rekao je Pompeo.

“Sada se moramo pobrinuti da možemo to nastaviti činiti kako bi naposljetku imali priliku uvjeriti Iran da nije u njihovom najboljem interesu tako se ponašati”, poručio je.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK POSLAO NOVU PORUKU IRANU: ‘Predsjednik Tramp ne želi rat’ – ago […]

Komentiraj