MJERA DONESENA 2001. GODINE! Tramp produžio odluku o povišenom stepenu upozorenja za djela koja se tiču opstrukcije Dejtona!

Predsjednik SAD Donald Tramp produžio je odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, koja je na snazi još od 26. juna 2001. godine.

Nju je donio tadašnji američki predsjednik George Bush mlađi, prenose mediji. 

Tadašnji šef Bijele kuće je potpisao izvršnu uredbu koja se odnosi na neuobičajene ili velike prijetnje po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD, a koju o ovom slučaju predstavljaju akcije ljudi koji se bave ili pomažu ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji i drugim dijelovima Zapadog Balkana. 

Takođe, odluka se odnosi i na djela koja se tiču opstrukcije provođenja Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1244 od 10. juna 1999. na Kosovu. 

U saopćenju koje je objavila Bijela kuća, sa potpisom Trampa, navodi se da ‘djela osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima da se stabilizuje situacija na Zapadnom Balkanu, uključujući i činove ekstremističkog nasilja i opstrukcije, nastavljaju da predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD’ i da ‘zbog toga, stepen povišenog upozorenja proglašen 26. juna i mjere usvojene tog dana i poslije toga, a koje se tiču toga, moraju efektivno da se nastave i poslije 26. juna 2019. godine’.

– Upravo zato, u skladu sa članom 202(d) Zakona o Nacionalnim upozorenjima produžavam za jednu godinu odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom, proglašenu u izvršnoj uredbi broj 13219 – navodi se u saopćenju. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj