SAČUVAJMO KREDIBILITET INSTITUCIJE! Nezirović na sjednici VSTV-a: Svi trebamo podnijeti kolektivnu ostavku!

Trodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu, a kako javlja N1, prisutan je i predsjednik Milan Tegeltija, koji se vratio sa godišnjeg odmora.

Slikovni rezultat za Goran Nezirović

Prvog dana zasjedanja, kako je najavljeno, raspravljat će se i o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili ovom tijelu. Jedna od tema bit će i zaključak sa vanredne sjednice 23. maja 2018. kada je Milanu Tegeltiji data jednoglasna podrška (nakon navoda objavljenih u magazinu “Žurnal”). Prijedlog su iznijeli/podržali članovi Vijeća – Selim Karamehić, Slavo Lakić i Goran Nezirović.

Tokom sjednice Goran Nezirović, član VSTV-a BiH, kazao je: “Smatram da svi trebamo podnijeti kolektivnu ostavku kako bismo sačuvali kredibilitet institucije”, a na to je reagovala Ružica Jukić koja je kazala da smatra da “ne treba podnijeti ostavku i da za to ne vidi nijedan razlog”.

Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednica VSTV-a je potom istakla da “nikad neće dati ostavku”. odnosno da će je dati kad ona to bude htjela, ali ne uovom momentu, prenosi N1.

Pojedini članovi VSTV-a također su žustro raspravljali o dojmovima da se Vijeće podijelilo na nacionalnoj osnovi.

Nosioci rasprave bili su Monika Mijić i Selim Karamehić. Mijić je ocijenila kako se Vijeće počelo dijeliti, da “ne vlada sobom i svi se boje”. Karamehić je zaključio kako je “degutantna priča o nacionalnoj podjeli”.

Mijić, koja je pokrenula i raspravu o etničkoj podijeljenosti u Vijeću, kazala je: “Od trenutka kad sam u medijima vidjela naslove da je Vijeće etnički podijeljeno, a mene je iznenadilo i da su četvero kolega iz Vijeća odlučili da daju zajedničku izjavu. Ono što je činjenica je da su ta četiri člana bošnjačke nacionalnosti, jer Vijeće je sastavljeno iz različitih nacionalnosti i ono što mi je bilo interesantno jeste da kolege nisu kontaktirale mene u vezi sa tim da li i ja želim da se pridružim njihovom mišljenju. Gospođa Jukić je izlazila u osobnom svojstvu, predsjednik Tegeltija je davao izjave u osobnom svojstvu. Ovo je prvi put da su se određeni članovi Vijeća udružili i dali zajedničko saopćenje i u medijima su se pojavili naslovi da je ovo Vijeće podijeljeno po etničkoj liniji”.

Također je, navodi N1, istakla kako je predložila i pravilnik u vezi davanja izjava.

“Predložila sam da se pravilnikom jasno odredi ko može davati izjave u ime cijelog Vijeća, ko u svoje lično ime, ko može davati saopćenja na web stranici, jer postoji problem”, istakla je.

“Svi članovi Vijeća su na sjednici dali jednoglasnu podršku predsjedniku nakon ove afere, a nakon toga vidimo da ljudi žele ponovo o tom razgovarati, iznijeti neka svoja viđenja. Moj osobni dojam, s obzirom da jedan dio javnosti je osudio to što su dali podršku predsjedniku, imam osjećaj da su određeni članovi Vijeća pod tim pritiskom i žele davati svoja dodatna pojašnjenja ili slično”, navela je Mijić.

Na pitanje novinara u vezi sa izjavom potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić u vezi sa “staklenim i gumenim sobama” te zašto MIjić nije insistirala na dokazima u vezi sa tim je odgovorila: “Smatram da ono što je gospođa Jukić sve izrekla je za mene osobno bilo šokantno. Znači ja nisam iz pravosuđa, ja sam ovdje ispred Vijeća ministara. Ja sam zbilja bila šokirana na sadržaj te izjave na informacije koje su došle i do mene. Smatram da taj sadržaj zahtijeva posebnu tačku sjednice jer ja osobno želim da znam malo više o tome”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj