EKONOMSKO I POLITIČKO JAČANJE UNIJE: Lideri EU usvojili Strategijski program

Lideri Evropske unije večeras su u Bruxellesu usvojili Strategijski program 2019-2024. za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda, a teška rasprava vodi se oko izbora novih čelnika, naročito Evropske komisije, kao i Evropskog vijeća, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta.

Izvori na zasjedanju prenijeli su novinarima da šefovi država ili vlada EU žele da u tome imaju ključnu ulogu, ali i da ujedno osiguraju podršku u Evropskom parlamentu, gdje nijedna grupacija političkih stranaka na nedavnim izborima nije dobila veću prednost.

Izbor novog predsjednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dvije ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Manfreda Webera, iako je on dobio podršku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sad ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timmermans i liberala-centra Margrethe Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK-a daju i drugim ličnostima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je bio vrlo nenaklonjen Weberu, izjavio je da Francuska želi “konstruktivno rješenje i najbolji tim za Evropu”, uz opasku da su kandidati partijskih grupacija u EP-u “vrsta evropske fikcije, jer nemaju demokratski legitimitet”.

Rasprava na samitu mogla bi biti produžena i sutra prije podne.

U Strategijskom programu 2019-2024. kao prioriteti su postavljeni: zaštita građana i sloboda, razvitak snažne ekonomske baze, izgradnja klimatski čiste, zelene, poštene i socijalne Evrope, kao i pospješenje evropskih interesa i vrijednost na svjetskoj ravni.

U Strategiji se navode mjere za jačanje sigurnosti na vanjskim granicama EU i nadzor migracije, osiguravanje više sredstava za suzbijanje dezinformacija štetnih po demokratiju, kao i bolje usaglašena industrijska politika, istraživanje i ulaganja u digitalne tehnologije.

Zvaničnici na zasjedanju su prenijeli da je oko cilja da EU snažno ojača zaštitu od nepovoljnih klimatskih promjena zbog zagađenja prirodne sredine postignut minimalan dogovor, jer su se članice sa istoka EU tome usprotivile s obrazloženjem da to za njih znači prevelike troškove.

Komentiraj