IZ VREMENA KADA JE PREMIJER KANADE BIO OTAC AKTUELNOG PREMIJERA JUSTINA TRADEAUA! Kanadska obavještajna služba uništila dio arhiva iz Hladnog rata

Obavještajno-sigurnosni servis Kanade (CSIS) uništio je dosijee s obavještajnim informacijama iz perioda vladavine premijera Pierrea Tradeaua, oca aktuelnog šefa kanadske vlade Justina Tradeaua.

Kanadska novinska agencija (Canadian Press) objavila je kako je na upit da joj se omogući pristup informacijama iz dosijea CSIS-a dobila odgovor da su dosijei te tajne službe iz perioda premijera Pierrea Tradeaua uništeni 30. januara 1989. godine.

Isti izvor javlja da je CSIS iskoristio ovlasti i uništio taj dio arhiva uz obrazloženje da se radilo o nepotpunim i manjkavim informacijama.

Obavještajni podaci o osobama u Kanadi podliježu Zakonu o slobodi pristupa informacijama tek 20 godina nakon smrti osobe. S obzirom da je stariji Trudeau umro u septembru 2000. godine, i podaci koje kanadska tajna služba ima su još uvijek nedostupni.

Historičari u Kanadi su razočarani informacijom da je uništen dio arhiva CSIS-a koji se ticao veoma važne historijske epohe te zemlje.

“To je zločin počinjen protiv kanadske historije”, kazao je Steve Hewit, bivši sigurnosni zvaničnik i historičar.

Pierre Trudeau je na funkciji premijera Kanade bio više od 15 godina i to u razdoblju Hladnog rata (1968.–1979. i 1980.–1984.) kada su se događale brojne špijunske afere i skandali.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj