NAKON RUŠENJA DRONA! SAD pokrenule cyber napade na oružani sistem Irana

Sjedinjene Američke Države pokrenule su cyber napade na iranski oružani sistem nakon što je predsjednik Donald Tramp povukao odluku o zračnom napadu.

Slikovni rezultat za us cyber attack iran

Kako piše BBC, cyber napad onesposobljava kompjuterski sistem koji kontroliše ispaljivanje raketa i projektila. Ovo je osveta za rušenje američkog drona kao i napade na naftne tankere za što je Amerika okrivila Iran.

Sinoć su uvedene i nove sankcije Iranu koj je Trump opisao značajnim. Istakao je kako su potrebne zbog sprečavanja Irana da radi na nuklearnom naoružanju, a ekonomski pritisak će biti vršen dok Teheran ne promijeni pravac djelovanja.

Cyber napad je planiran nekoliko sedmica i usmjeren je protiv sistema koji koristi iranska IRCG koja je, prema navodima američkih medija, srušila američki dron i napala tankere. Naglašavaju kako su onesposobili sisteme i da će oni biti isključeni određeni period, odnosno da se neće moći koristiti.

U subotu su američki State Department upozorio da je Iran pojačao cyber napade na SAD. Direktor Agencija za cyber sigurnost Christopher Krebs kazao je kako su maliciozne cyber aktivnosti bile usmjeren protiv američke industrije i vladinih agencija, a da su ih vršili akteri iranskog režima i njihovi punomoćnici.

Napadi su bili usmjereni na uništavanje sistema, tzv. phishing, razotkrivanje lozinki i slično s ciljem preuzimanja kontrole nad cijelim mrežnim sistemima. Washington Post je objavio kako je Iran pokušao hakovati i sistem američke mornarice.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj