NEDOKAZANA TEORIJA SAMOUBOJSTVA? Revolver Vincenta van Gogha prodan u Parizu za 162.500 eura

Revolver marke Le Faucheux kojim se smrtno ranio čuveni slikar 1890. godine u polju galske oblasti Auvers-sur-Oise, nedavno je prodan na aukciji u Parizu, kojoj smo prisustvovali u Hotelu Drouot.

Zahrđani pištolj  kupio je telefonskim pozivom, nepoznati kolekcionar za 162.500 eura. Otkriven javnosti tek 1960. godine, izazvao je posebnu radoznalost pa su, potencijalni kupci pariskog aukcijskog hotela, došli sa svih strana svijeta i bili na nogama cijelo vrijeme događaja.

Piše: Džana Mujadžić

Procijenjen na 40.000 do 60.000 eura, prodan je trostruko više zahvaljujući specijalistu Rémyju Le Furu. Ipak to nije najskuplje oružje prodano u Parizu: tri godine ranije, Christie’s je unovčio revolver kojim je Verlaine pokusao ubiti svog ljubavnika Rimbauda, za 435.000 eura.

Nazvan “najslavnijim oružjem historije umjetnosti”, Van Goghov revolver kalibra 7mm je bio predstavljen od strane eksperta Grégoirea Veyrèsa, rečenicom iz pisma upućenog bratu Théu

-Moj rad čini da stalno rizikujem život!

Dvije različite teze

U Francuskoj je zvanična priča kako je Van Gogh u nedjelju 27. srpnja 1890. otisao u polje, skinuo košulju i sebi pucao u grudi revolverom posuđenim od  vlasnika hotela Ravoux u kojem je odsjeo.

Slikar je dugo boravio u Oiseu, čudno se ponašao i djelovao poremećeno sto mu nije smetalo svaki dan ostvariti po jedno, genijalno platno. Nije se odmah ustrijelio nego je izgubio svijest pa se u sumrak sam vratio u hotel, gdje ga je liječio njegov zvanični doktor Paul Gachet, čiji je sin napisao 1956. godine, u oblasnom arhivu “Djela nacionalnih muzeja” kako je otac zakljucio da je ‘slikar umro poslije kome duge dva dana, završivši bezizlazno postojanje, bolno i nesretno, dominirano bolešću koja nije bila totalna pa nije zahvatila srce, niti sasvim zamračila um!’

Prema istraživanjima američkih znanstvenika Van Gogh je mirno slikao, a nekoliko mladića u njegovoj blizini  isprobavali su revolver koji im je dao. Netko ga je slučajno pogodio, sudeći prema položaju rane i visini odakle je metak dosao.

AuctionArt  koji je organizirao dogđaj se drzi ovog tumacenja, ali ostavlja mjesto sumnji da se slikar ubio.

Revolver je bio dugo vremana u zemlji, ali su američke analize prihvatljivije. Neobično ponašanje slikara je uzročila upala  srednjeg uha. Oružje će se na jesen izložiti u Muzeju Städel u Frankfurtu, pa će ga publika moći vidjeti od listopada do veljače 2020 godine.

Zanimljivo je kako je revolver prodat  kada  pariski  “Atelje svjetlosti”, izlaže Van Goghove pejzaže.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj