SDA ŽELI DEBLOKADU INSTITUCIJA I IMENOVANJE BH. DELEGACIJE U VIJEĆU EVROPE! Izetbegović zakazao hitnu sjednicu, SNSD najavio da neće doći

Za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ali, njeno održavanje još je upitno. Delegati SNSD-a ranije su najavili svoj nedolazak. Postavlja se pitanje da li je zakazivanje sjednica privid funkcionisanja i rada državnog parlamenta.

Izetbegović zakazao hitnu sjednicu, SNSD najavio da neće doći

Gotovo devet mjeseci nakon izbora i četiri mjeseca od konstituisanja Doma naroda zakazana je prva hitna sjednica. Zakazao je predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović. Na dnevnom redu imenovanje delegacije Bosne i Hercegovine za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope.

“Nije moguće bez održavanja zajedničkog kolegija na kome će se utvrditi kriteriji za izbor i sastav delegacije Vijeća Evrope u Parlamentarnoj skupštini i na temelju tih kriterija utvrditi prijedloge koje treba potvrditi i jedan i drugi dom”, kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Da sjednice vjerovatno i neće biti potvrđuje stav SNSD-a. Iako ovo pitanje smatraju važnim, važnije im je imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, odnosno Zorana Tegeltije. Zato poručuju kako neće prisustvovati zasjedanju. To je razlog zbog koga se nisu pojavili ni na dvije zakazane hitne sjednice Predstavničkog doma.

“Mi smo od prvog dana u potpunoj funkciji da se konstituišu zajednički organi, ali isto tako smo u potpunoj funkciji da spriječimo nelegitimno predstavljanje na nivou zajedničkih organa”, tvrdi Staša Košarac, predsjedavajući kluba SNSD-a u PS BiH.

Sjednica Doma naroda zakazana je u posljednji čas, jer rok za imenovanje delegacije ističe sutra. Bez održavanja sutrašnje sjednice, BiH će ostati jedina od 47 zemalja koja nema svoje predstavnike u Skupštini Savjeta Evrope.

Sjednica je zakazana za 17 časova. A pored imenovanja Delegacije, na dnevnom redu su se našla i imenovanja članova stalnih komisija Doma naroda PS BIH.

(Global CIR/Agencije/N1)

Komentiraj