SJEDNICA KOLEGIJA SDA! Izetbegović o sjednici Doma naroda PSBiH: Danas ćemo vidjeti ko u ovoj zemlji želi raditi, a ko ne i još pritome prima plaću!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da je na današnjoj sjednici Kolegija stranke razgovarano o procesu formiranja vlasti u BiH te o današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je trebala, ali, smatra Izetbegović, neće biti održana.

“Čudi me stav gospodina Čovića koji kaže da se nismo dogovorili, mi moramo raditi u skaldu sa dokumentima, u skaldu sa Poslovnikom”, kazao je za N1 Bakir Izetbegović.

Održan kolegij SDA, zaključci?

“Kolegij svake sedmice ima redovni sastanak, nema nekih posebnih zaključaka, prođemo aktuelnu situaciju u državi. Prošli smo čitavu problematiku formiranja vlasti, sjednice doma naroda koja neće biti održana”, kazao je Izetbegović.

Pismo gospodina Čovića, oglasio se i Špirić?

Mislim naravno da su se trebali odazvati, to je ta situacija koja je predviđena članom 58 poslovnika. Treba raditi na način da se ne desi da BiH ne bude jedina zemlja koja nema predstavnike u Vijeću Evrope. Čudi me stav gospodina Čovića koji kaže da se nismo dogovorili, mi moramo raditi u skaldu sa dokumentima, u skaldu sa Poslovnikom“, kazao je.

Naredni potez?

Pokušat ćemo održati sjednicu, mada pretpostavljam da hrvatski i srpski delegati neće doći. Intonirati himnu i konstatovati stanje stvari i u najmanju ruku dobiti odgovor. Raspoređuje se krivica, danas ćemo vidjeti ko u ovoj zemlji želi da radi, a ko ne a pritome prima plaću“, dodao je.

Kada su kompromisi u pitanju, ne možemo raditi kompromise koji se odnose na vladavinu zakona, kada je u pitanju Ustav. Sve ostalo podrazumijeva kompromis, ne možemo mi postati čalnicom NATO pakta ako većina Srba u ovoj zemlji nije za to, ali da se mora poštovati zakon to se podrazumijeva. Tu je prostor za kompromis“, smatra Izetbegović.

Dio Srba se ranije odlučio ZA?

Svi su se bili odlučili i oni koji su danas protiv i tu računam na promjene mišljenja“, kazao je.

Špirić rekao da ne treba “gatati” šta je dobro za Srbe, nego da treba raditi na doprinosu za konsenzus?

Moramo njega pitati na šta je konkretno mislio. Kakvo gatanje, znam za šta su bili prije deset godina pa se nadam da će za par godina opet promijeniti mišljenje“, dodao je Izetbegović.

Formiranje vlasti?

Ne mogu ja da znam šta je u tuđim glavama, ali da uporno pokazujemo jednu spremnost da na bazi vladavine zakona napravimo zdrav kompromis. Nema tu posebno novih formula i od toga odustati nećemo. Uvijek postoji mogućnost da se nađe neko ko će biti za neki drugi kompromis. Kada su u pitanju Ustav i Zakon, to su crvene linije koje mi preći nećemo“, smatra Izetbegović i dodaje:

Gospodin Tegeltija nije predložio smjernice rada, kako ćemo ga podržati ako ne znamo šta čovjek kani raditi, šta su mu prioriteti. Očekujemo da se izjasni, ponudi Predsjedništvu“.

Čović i optimizam da će Vlast biti formirana u sedam dana?

“On je optimist i meni je drago da postoji optimizma u ovoj zemlji. Na šta je konkretno mislio, ne znam. Razgovarao sam s njim ranije da to gospodin Tegletija uradi i pošalje nam”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj