NAPETO U ISTOČNOM MEDITERANU! Grčka štampa tvrdi da je njihova vojska u pripravnosti zbog mogućeg turskog “provokativnog” nastupa pri istraživanjima nafte i plina

Grčke oružane snage u stanju su pripravnosti zbog nastavka mogućeg turskog “provokativnog” nastupa u istočnom Mediteranu, piše grčki list Katimerini.

Povezana slika

Prema navodima tog grčkog dnevnog lista, uprkos pozivima EU da se obustavi bušenje nafte i gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra, Grčka ostaje u stanju pripravnosti kako bi se spriječila moguća eskalacija u istočnom Mediteranu.

Kako reagovati u slučaju da Turska sprovede istraživanja

List dodaje da je ključno pitanje u Atini kako reagovati u slučaju da Turska sprovede istraživanja unutar, po tvrdnjama zvanične Grčke, grčkog kontinentalnog pojasa.

Planovi se prvenstveno zasnivaju na manevrima grčke mornarice jer Turska koristi istraživačke brodove kako bi utvrdila svoje prisustvo u regionu, međutim grčko vazduhoplovstvo bi imalo ulogu u svakom odgovoru“, piše grčki list.

Upitan prošle nedjelje da li Grčka može da računa na podršku EU ili SAD u slučaju incidenta, ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis je rekao da ne postoji takvo obećanje, te da ukoliko budu morali da reaguju, očekuje da će biti sami.

Turska upozorava Brisel

Zvanična Turska upozorila je Evropsku uniju da će svako mešanje EU po pitanju ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) oko Kipra, negativno uticati na odnose Atine i Ankare, kao i na razrešenje problema severnog Kipra.

Upozorenje je, kako piše Katimerini, poslato na adrese 27 država članica EU, osim vlastima na Kipru koje zvanična Turska ne priznaje.

U “non paperu” se navodi da EU treba da bude mudra i da ne bude sudija u sporu o morskim granicama, jer takvo ponašanje, po gledištu Turske, dodatno usložnjava kiparski problem.

Turska tvrdi da se taj dio ekskluzivne ekonomske zone nalazi u turskom kontinentalnom pojasu. Zvanična Ankara ponavlja svoje stavove o jednakim pravima između grčkih i turskih Kiprana, te smatra da je najbolje rješenje u kreiranju mješovite komisije sa predstavnicima obje strane.

U suprotnom, Turska je odlučna da zaštiti prava turskih resursa u toj oblasti, dodaje grčki list.

U “non paperu” se, prema tvrdnjama Katimerinija, zaključuje da se Ankara nada da će EU donijeti odluke u kojima će preovladati razum.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj