DISCIPLINSKI POSTUPAK EVROPSKE KOMISIJE: Italiji rok do januara 2020. da riješi problem duga?

Evropska komisija bi mogla dati Italiji rok do januara da napravi izmjene u fiskalnoj politici u skladu sa disciplinskim postupkom EU, navodi se u zapisniku sa jednog sastanka Komisije.

Rim, Italija

Ukoliko vlada u Rimu ove nedjelje ne izvrši prilagođavanja u svojim budžetskim planovima za 2019. i 2020. godinu, očekuje se da će Evropska komisija 2. jula predložiti da se pokrene disciplinski postupak protiv Rima zbog sve većeg duga Italije, prenosi agencija Rojters.

Taj postupak, koji će ministri finansija EU morati da podrže na sastancima 8. i 9. jula, primorao bi Italiju da brzo pooštri fiskalnu politiku ili se suoči sa kaznama.

Prema pravilima EU, kada se pokrene disciplinski postupak protiv države članice, Komisija može odrediti kratke rokove za preduzimanje neophodnih akcija. Najkraći rok je tri mjeseca, što bi značilo da bi Rim trebalo da usvoji nove fiskalne mjere do oktobra.

Zvanični Brisel, međutim, razmatra da Italiji da šest mjeseci za rješavanje najhitnijih manjkavosti, navodi se u zapisniku sa sastanka Komisije od 5. juna.

Nakon tog sastanka, Komisija je saopštila da je procedura protiv Italije opravdana jer je ta zemlja prekršila propise EU o dugu u 2018. godini, a ove i naredne godine će se, kako je procijenjeno, još vise udaljiti od dogovorenih ograničenja.

Javni dug Italije porastao je na 132,2 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2018. godini, što je više nego dvostruko više od gornje granice EU od 60 odsto BDP-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj