NE STIDE SE DIZELSKE TEHONOLOGIJE: Audi SQ8 je najmoćniji dizelski SUV u Europi

Audi nastavlja u visokom ritmu modno osviještenih crossovera, koji se ne stide dizelske tehnologije. Najprestižniji Audijev SUV dobio je novo top izdanje.

Da, dizelaš je ispod poklopca, ali i isključivo kako bi još jednom dao do znanja što TDi može. I doista, ovo doista nije labuđi pjev, već dokaz kako hibridne tehnologije mogu produžiti korištenje motora pokretanih fosilnim gorivima u autoindustriji.

A u konkretnom slučaju ovdje svoje odrađuje 4.0 V8 twinturbo motor o kojem smo već čuli puno dobroga. Daje 435 KS i 900 Nm pa SQ8 potjera do 100 km/h u svega 4,8 sekundi. Ponovimo, govorimo o grdosiji od 2,4 tone.

Ono što je posebno upečatljivo jest krivulja raspodjele okretnog momenta koja pokazuje da se potpuni potencijal oslobađa već od 1.000 o/min. Logično, pogonski su svi kotači, a mjenjač automatski s osam stupnjeva prijenosa. Kompozitni diskovi ulaze u standardnu opremu, a spomenut ćemo i hibridni 48V sustav koji VW koncern sve češće koristi. Ovdje dopušta krstarenje s ugašenim dizelašem do brzine od 160 km/h, i to do 40 sekundi. Ne zvuči zapanjujuće, ali u praksi navodno štedi dosta goriva.

A kao što i priliči jednom reprezentativnom modelu, ovaj dobiva filmsku šminku. Postavljen na 21-inčne naplatke (opcija 22“), s redizajniranim odbojnicima i ogromnim ispušnim topovima, razoružat će i one nesklone divu iz Ingolstadta.

Jednako impresivan je interijer. Kombinacija luksuza i modernih tehnologija je u modelima ove marke imperativ, a kod ovako posebnih izvedbi dizajneri dobiju nešto više prostora. Naravno, bez ekscesa pa tu nećete naći ništa što nije već naišlo na odobravanje zahtjevne klijentele.

SQ8 će u europske salone do kraja godine, i to uz start po cijeni od oko 100.000 eura, desetak posto manje od jednako motoriziranog Touarega. Recimo i kako će Ameri iza iste oznake vrlo vjerojatno dobiti benzinsku izvedbu, baš kao što je to bio slučaj na S6 i S7.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj