POMPEO SA ARAPSKIM SAVEZNICIMA: Ko će nadzirati Omanski zaljev i Hormuški moreuz?

Američki  državni tajnik Mike Pompeo razgovarao je s bogatim arapskim saveznicima o programu nadzora Omanskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca radi odvraćanja neprijateljskih aktivnosti Irana i osiguranja energetske i sigurnosti plovidbe.

Pompeo je stigao u Ujedinjene Arapske Emirate gdje je s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Zayedom al-Nahyanom razgovarao o Iranu i zaštiti brodova u Omanskom zaljevu pošto je o istoj temi ranije u ponedjeljak u Saudijskoj Arabiji razgovarao s kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom.

“Sloboda plovidbe je od iznimne važnosti”, objavio je Pompeo na Twitteru.

Ubojstvo novinara nije im tema

Kralju Salmanu, s kojim se nije dotaknuo teme prošlogodišnjeg ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, Pompeo je zahvalio što je “u tako kratkom roku” s njim dogovorio sastanak. 

Pompeo i princ Mohammed ponovili su da “dvije zemlje stoje jedna uz drugu u suočavanju s iranskim neprijateljskim aktivnostima te u borbi protiv terorizma”, rekao je saudijski ministar informiranja. 

Visoki američki dužnosnik rekao je novinarima da Pompeo i američka mornarica sa saveznicima osnivaju program za praćenje svih brodova pod imenom “Straža” za “proaktivno odvraćanje”.

Koalicija zemalja osigurat će materijal i financijska izdvajanja, rekao je ne navodeći o kojim je državama riječ.  

“Iran obaranjem američkih dronova nastoji spriječiti naš nadzor”, rekao je dužnosnik. 

Nadzor Omanskog zaljeva?

Islamska Republika u četvrtak je srušila američku bespilotnu letjelicu jer je povrijedila iranski zračni prostor, kako tvrdi Teheran, a Amerikanci ustraju na tome da je bio u međunarodnom zračnom prostoru i kao odmazdu su u ponedjeljak nametnuli nove sankcije vrhovnom iranskom vođi i drugim visokim dužnosnicima.

Drugi američki dužnosnik, koji je također htio ostati anoniman, rekao je za Reuters da je namjera plana da američki partneri osiguraju većinu brodova koji će se izmjenjivati tijekom nadzora Omanskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca.

“Nije (još) na snazi, ali je nešto što razmatramo s našim partnerima”, pojasnio je dužnosnik. 

Tramp je pozvao druge zemlje uvoznice nafte da preuzmu vodeću ulogu. Istaknuo je da 91 posto kineskog uvoza nafte prolazi kroz Hormuški tjesnac i 62 posto japanskog, a u jednakoj situaciji su i mnoge druge zemlje.

“Zašto (već godinama) štitimo te navigacijske putove bez i najmanje naknade?” zapitao je Tramp pa dodao: “Sve bi te zemlje trebale štititi vlastite brodove u tom oduvijek opasnom prolazu.”

Odnosi dugotrajnih rivala Irana i SAD-a pogoršali su se otkako se Tramp prošle godine jednostrano povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma zaključenog 2015. 

U posljednjim tjednima sabotirani su naftni tankeri za koje SAD optužuje Iran te je srušena američka bespilotna letjelica koja je navodno povrijedila iranski zračni prostor. Dodatno situaciju pogoršavaju sukobi u Jemenu, gdje pobunjenike, šijitske Hutije, podržava vlada u Teheranu, dok vladu Jemena podržava arapska koalicija predvođena Saudijcima.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj