UGROŽAVAJU USTAVNI POREDAK: U Njemačkoj podignuta optužnica protiv članova neonacističke terorističke grupe

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu potvrdilo je danas podizanje optužnice protiv osmorice pripadnika desničarske terorističke organizacije “Revolucija Chemnitz” pod optužbom za planiranje rušenja ustavnog poretka u Njemačkoj.

Glavno državno odvjetništvo, koje preuzima slučajeve ugroze državnog poretka, potvrdilo je pisanje medija po kojima se optuženima predbacuje udruživanje s ciljem podizanja oružane pobune protiv vlasti.

Optuženima se konkretno predbacuje da su se u jeku nereda u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu na ljeto prošle godine preko komunikacijske grupe Telegram udružili s ciljem podizanja pobune protiv vlasti i uspostavljanja društvenog poretka “u smislu krajnje desne ideologije” kako stoji u zaključku Vrhovnog suda Njemačke koji citiraju njemački mediji.

Neredi u Chemnitzu i izgredi protiv stranaca u ovom gradu uslijedili su nakon što se proširila vijest da je sirijski izbjeglica nožem ubio Nijemca. Okolnosti ove smrti do danas još nisu razjašnjene.

Optuženi se od početka listopada prošle godine nalaze u istražnom zatvoru, a među njima su vodeće osobe neonacističke, skinhead i huliganske scene Chemnitza i okolice.

Posljednjih dana u Njemačkoj se razvila rasprava oko borbe protiv nasilja krajnje desnog političkog spektra, a povod je ubojstvo demokršćanskog političara koji je branio izbjegličku politiku Angele Merkel.

Kao osumnjičeni za to ubojstvo je nedavno uhićen pripadnik neonacističke scene.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj