KINESKI ‘VELIKI BRAT’ STIGAO U SRBIJU! Američki magazin tvrdi: Kinezi preko Srbije špijuniraju EU!

Američki magazin “Foreign Policy ” objavio je analizu u kojoj tvrdi da Peking koristi srbijansku prijestolnicu kao poligon i odskočnu dasku za širenje svog obavještajnog i političkog uticaja u Evropi.

U najnovijoj analizi magazina ‘FP’, koji je blizak vladajućim strukturama u Vašingtonu, ocjenjuje se da bi Srbija mogla poslužiti Pekingu kao strateška tačka iz koje bi zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji mogli da kontrolišu čitav Stari kontinent. U tekstu pod naslovom “Kineski Veliki brat stigao je u Srbiju” ključna teza je da su se nabavkom ‘Huavejievih’ nadzornih kamera i softvera za prepoznavanje lica u Beogradu ‘obistinili najgori strahovi Zapada”.

Brine ih ‘meka moć’

“Huavejiev sistem nadzora podrazumeva instaliranje 1.000 kamera visoke rezolucije, koje koriste softver za prepoznavanje lica i registarskih tablica na 800 lokacija širom srpske prijestolnice u naredne dve godine. Kako ‘Huavejieve’ opcije za širenje na Zapadu postaju ograničene, kineski gigant vidi balkanske zemlje, kandidate za ulazak u Evropsku uniju, kao zadnja vrata za prodor u Evropu”, piše, između ostalog, u tekstu makedonskog novinara Bojana Stojkovskog i, uz neskrivenu dozu panike, konstatuje da je projekat “Beograd – Bezbjedan grad” samo paravan za širenje kineske meke moći u Evropi:

“Kineska vlada već pokušava da primijeni svoju meku moć u regionu kroz projekte u okviru ‘Pojasa i puta’. ‘Huavejiev’ pilot-projekat u Srbiji mogao bi se pokazati kao poligon za evropske planove, koji uključuju implementaciju 5G tehnologije, čemu se SAD i EU žestoko protive. Ekspanzija ovakve vrste tehnologije za nadzor može takođe značiti da bi kineska nacionalna obavještajna mreža mogla da preraste u međunarodnu. U tom slučaju, Srbija bi mogla poslužiti kao odskočna daska u naporima Kine da ostvari tehnološku dominaciju i projektuje svoj uticaj na Evropu”, zaključuje “FP”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj