REAGOVAO TEGELTIJA! Predstavnički dom: Zastupnici zaključcima zatražili izmjene zakona i ostavke članova VSTV-a

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je danas zaključke koje je predložio Šemsudin Mehmedović (SDA) u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem. Prvi je da kompletan VSTV podnese ostavke, a drugi da se po hitnoj proceduri u Parlamentu dostave izmjene i dopune Zakona o VSTV-u. 

Ministarstvo pravde BiH je zaduženo da u roku od 30 dana sačini i dostavi Parlamentu analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljem Evropske komisije o zahtjevu za članstvom BiH u EU. To je tražio zastupnik Saša Magazinović. 

Prijedlog Damira Arnauta da se osnuje privremena istražna komisija koja će istražiti i donijeti zaključke stanju u pravosuđu, s posebnim osvrtom na VSTV, također je dobio podršku Zastupničkog doma BiH. 

Izvještaj VSTV-a za 2018. godinu nije usvojen, odnosno “zastupnici nisu primili k znanju godišnji izvještaj VSTV-a”.

Zastupnica Edita Đapo je predložila zaključke koji se odnose na to da se osiguraju sredstva u budžetu BiH a koja bi služila za educiranje uposlenika agencija za provođenje zakona kako da postupaju prilikom hapšenja u prisustvu djece.

Usvojen je zaključak zastupnika SDP-a Saše Magazinovića da Ministarsvo pravde u roku od 30 dana sačini i dostavi Parlamentarnoj Skupštni BiH analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljenjem Evropske komisije. 

Nisu usvojeni zaključci Jasmina Emrića, zastupnika SDA u vezi migrantske krize kojim se podržavaju zaključci Skupštine USK i prijedlozi mjera stabilizacije na području tog kantona, da se iznađu finansijska sredstva i da Vijeće ministara i sve nadležne institucije na državnom nivou uzmu aktivniju ulogu u rješavanju ovog problema. Nije postojala enitetska većina iz RS.

Reakcija Tegeltije o zaključcima Parlamenta

Milan Tegeltija predsjednik VSTV BiH oglasio se o zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji su usvojeni danas na sjednici u Sarajevu. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

– Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu izvršnu i sudsku. Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BIH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma parlamenta, riješe ovog saziva VSTS, ukoliko im smeta putem donošenja novog Zakona o VSTS. Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku.

Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosudju a posebno u VSTS je potpuno van nadležnosti parlamenta BIH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen , nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovodiv. U pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTS podsjecam da je VSTS prošle godine Savjetu ministara odnosno Ministarstvu pravde BIAh dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS uskladjenog sa peer review preporukama Evropske Komisije – istakao je Tegeltija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj