ŠEF AMERIČKE CARINE PODNIO OSTAVKU: Djeca izbjeglice u SAD-u u katastrofalnim uvjetima

Posjeta nevladine organizacije prihvatilištu u Teksasu u nadležnosti američke policije kojim je utvrđeno da više od 250 djece boravi ondje u katastrofalnim higijenskim uvjetima, potaknuo je raspravu o uvjetima života maloljetnika koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države.

Ministarstvo zdravstva (HHS) objavilo je da 249 djece zatvorene u centru u Clintu blizu El Pasa u Teksasu treba biti premješteno pod njihov nadzor od utorka i da je pronašlo mjesta u prihvatilištima za većinu te djece, objavio je CNN.

Demokratska zastupnica Teksasa Veronica Escobar zatražila je prošlog tjedna obrazloženje Uprave za carinu i zaštitu granica (Customs and Border Protection, CBP) pošto je Human Rights Watch otkrio da djeca bez roditeljske pratnje ili članova uže obitelji borave u veoma lošim uvjetima, u prenapučenim prostorijama bez madraca.

“Vidjela sam trogodišnje dijete raščupane kose koje hriplje, u blatnjavim hlačama i koje je jedva gledalo od umora”, rekla je u priopćenju Clara Long, članica izaslanstva koje je posjetilo prihvatilište Clint blizu El Pasa, u Teksasu.

Kako navodi HRW, djeca u Clintu “nemaju redovit pristup tušu i čistoj odjeći”, neka se nisu prala “tjednima”, nemaju sapuna i nerijetko imaju uši. Petnaest malodobnika je oboljelo od gripe i morali su ih smjestiti u karantenu zbog njihova zdravstvenog stanja.

Na saslušanju 18. lipnja u San Franciscu vladina odvjetnica je nepostojanje sapuna i četkice za zube obrazložila time da oni nisu obuhvaćeni pojmom “sigurnog i zdravog” smještaja predviđenog zakonom za maloljetnike bez pratnje.

To je obrazloženje podiglo buru. Nekadašnji američki taoci somalijskih gusara i afganistanskih talibana oglasili su se na Twitteru poručivši da su se u njihovim zatvorima imali čime prati.

Mlada demokratska zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez je prošlog tjedna usporedila ta prihvatilišta s “koncentracijskim logorima” kojima upravlja “fašistička” administracija.

Po američkom migracijskom zakonu maloljetnike bez pratnje odraslih CBP ne može držati dulje od 72 sata, nakon čega ih mora vratiti obitelji ili uputiti u prihvatilište HHS-a.

A granična policija ima pune ruke posla – u svibnju je uhitila 144.000 ljudi – pa smještajni kapaciteti u nadležnosti američkog ministarstva zdravstva više nisu dostatni.

Nakon bure u javnosti i objave HHS-a da su djeca premještena The New York Times je izvijestio da je stotinjak maloljetnika ponovno u utorak smješteno u centar u Clintu.

U jeku afere u utorak je ostavku najavio obnašatelj dužnosti CBP-a John Sanders.

CPB je na prvoj liniji privođenja ilegalnih migranata no njegovi su pritvori prenapučeni. Policajci redovito puštaju na slobodu ilegalne migrante kada oni podnesu zahtjev za azil. Maloljetnici teoretski trebaju biti u centrima ministarstva zdravstva koje upozorava da su njegovi smještajni kapaciteti nedostatni.

Ni Sanders ni mediji nisu naveli je li njegova ostavka povezana s kritikama na račun CBP-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj