TOPLINSKI UDAR U EVROPI: Francuzi zatvorili škole, očekuju se temperature više od 40°C

Toplinski udar koji je zahvatio velik dio Europe u srijedu će se još pogoršati: temperature veće od 40 stupnjeva očekuju se u Francuskoj i Španjolskoj, a vrhunac vrućina očekuje se u četvrtak i petak.

Španjolska meteorološka agencija Aemet u srijedu je proglasila narančasti stupanj opasnosti za pet sjevernih pokrajina. U dolini rijeke Ebro očekuje se 42 stupnja Celzijevih. Narančasta opasnost u četvrtak će biti proširena na deset pokrajina u središtu zemlje i na sjeveroistoku. Javna televizija TVE upozorava građane na “pakleni tjedan”.

U Francuskoj, temperature će u srijedu još rasti i kretati se maksimalno između 35 i 39 stupnjeva u dvije trećine zemlje, posebice na jugu i istoku.

Meteo France ocijenio je da je riječ o “epizodi bez presedana po intenzitetu i prijevremenosti od 1947.”  Očekuje se da bi mogli biti srušeni dosadašnji mjesečni rekordi.

Pošteđena nije ni Njemačka i temperatura bi mogla doseći 39 stupnjeva na jugozapadu zemlje, kao i u Brandeburgu, regiji koja okružuje Berlin, gdje je šumski požar od ponedjeljka progutao već 100 hektara.

Premda rekordnih 40,3 stupnjeva izmjerenih u jednom gradiću u Bavarskoj u kolovozu 2015. ne bi trebalo biti premašeno, vrućine bi mogle biti gore od onih 1947. kada je postignut rekord za lipanj, smatraju stručnjaci.

Val vrućine koji je stigao iz Sahare, što se u lipnju ne pamti, trebao bi se u četvrtak i petak pogoršati. Noći su također jako tople u odnosu na uobičajeno vrijeme.

U austrijskom Innsbrucku u utorak je prije toplinskog udara izmjereno bilo visokih 36,7 stupnjeva.

U Ženevi bi trebalo biti više od 35 stupnjeva zbog čega je otkazana povorka za Dan škole predviđena za srijedu.

Škole će biti zatvorene i u Luxembourgu.

Pogođena je i istočna Europa: jake oluje očekuju se u Litvi. U toj se zemlji ovaj mjesec utopilo najmanje 27 ljudi, a temperature su dosegle rekordnih 35,7 stupnjeva.

“Svjetske temperature rastu zbog klimatskih promjena i s njima vjerojatnost vala ekstremnih vrućina”, rekao je Len Shaffrey, profesor klimatologije na Sveučilištu u Readingu.

U Francuskoj je, primjerice, u toplinskom valu 2003. od posljedica vrućine umrlo 15.000 osoba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj