DELEGACIJA SDA U ZENICI! Izetbegović: Raspodjela javnih prihoda nepravedna prema ZDK, ne smijemo imati elitne kantone!

Zeničko-dobojski kanton je generator uspjeha države, što potvrđuje jako dobar posao koji rade u ovom kantonu – poručio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji danas boravi u posjeti Zenici zajedno sa drugim predstavnicima stranke, među kojima je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Ne smijemo imati elitne kantone

– Najveći izvoz iz BiH je upravo iz ZDK, ali uvijek može bolje. Ovdje se najmasovnije gradi, ali uvijek može više – rekao je Izetbegović novinarima pred sastanak sa Kantonalnim odborom SDA ZDK.

Ranije se premijer Novalić sastao sa premijerom ZDK Mirzom Ganićem, a u okviru susreta govorio je o raspodjeli javnih prihoda navodeći da bi drugačija raspodjela donijela dodatna sredstva u ZDK.

Izetbegović je, također, dodao kako je i raspodjela javnih prihoda nepravedna prema Zeničko-dobojskom kantonu, ali da će se raditi na tome u narednom periodu.

“Svi građani moraju imati iste mogućnosti. Svako dijete treba imati isto školovanje i uvjete, ne trebamo imati elitne kantone”, dodao je Izetbegović.

Problem je nepoštivanje Ustava

Komentarišući stanje u Vijeću ministara te privremeno finansiranje, Izetbegović je kazao da se nada da to neće trajati još dugo, ali da zbog brojnih razloga sjednice nisu održavane.

“Problem je nepoštivanje Ustava i zakona države, ako su SNSD i Dodik spremni prihvatiti da se radi po Ustavu, ranije donesenim zakonima i strategijama, nema nikakvih problema da imenujemo Zorana Tegeltiju već naredne sedmice za mandatara u Vijeću ministara”, zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević je kazao da će sa predstavnicima stranke koji vode više nivoe vlasti u državi razgovarati o ekonomskim pitanjima i daljnjem razvoju ZDK.

Delegacija SDA je, osim susreta sa kantonalnim premijerom, danas položila cvijeće na spomen-obilježje ”Kameni spavač”.

Izetbegović je ranije najavio da će sa drugim predstavnicima stranke obići sve kantone, gdje će razgovarati s predstavnicima vlasti i građanima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj