NOVI SKANDAL VLADE KS: Supruzi člana Naše stranke dali 200.000 KM za tek osnovano udruženje!

Vlast u Kantonu Sarajevo je prilikom raspodjele budžeta za 2019. godinu za koji se voli hvaliti da je veći od milijardu KM, bila je “široke ruke”. Tako planiraju izdvojiti čak 200.000 KM za nevladinu organizaciju “Institut za kulturu i umjetnost” koja je formirana prije šest mjeseci.

Dokumenti na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo potvrđuju da je budžetom za ovu godinu za  nevladinu organizaciju koja tek osnovana,  nema ni web stranicu, niti projekte iza sebe planirano izdvajanje od nevjerovatnih 200.000 KM.

Na osnovu kojih referenci je vlada odlučila da ovoj organizaciji da novac poreskih obveznika, možda će biti jasnije ako pogledamo ko vodi ovo udruženje. 

Ono što se može pronaći je da je predsjednica udruženja Alma Jusufbegović-Bečić koja je donedavno radila kao stručna savjetnica za kulturu u Ministarstvu kulture i sporta KS.

alt

Kao potpredsjednica udruženja registrovana je Nerma Vukasović (supruga Marija Vukasovića, člana GO Naše stranke), koja je također donedavno bila angažirana u Ministarstvu kulture i sporta KS.

Nekoliko detalja iz ove odluke je simptomatično. U registar je ovaj NGO upisan 21. decembra 2018. godine, nekoliko dana prije nego je vlast u Sarajevu usvojila budžet za 2019. Odmah su planirani u budžetu navedenim iznosom. To je potvrđeno prošle sedmice rebalanosm budžeta u Skupštini KS.

S druge strane, zanimljivo je da je vlast u Kantonu Sarajevo dosta manje novca planirala izdvojiti za neke javne institucije kulture koje postoje i rade godinama. Primjer je Historijski muzej koji je dobio 86.800 KM, Umjetnička galerija 81.000 KM, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica 104.500 KM, Roditeljska kuća je naprimjer dobila 75.000 KM i slično.

(Global CIR/SB/Agencije)

Komentiraj