DODIK ZBOG VUČIĆA KRIJE ISTINU? Ovo je sadržaj pisma koje je Dodik uputio Hashimu Thaciju, a u kojem ga moli da dođe u BiH

Nakon što su objavljene informaciju da je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio poziv kosovskom predsjedniku, iz kabineta predsjedavajućeg Dodika stigla je reakcija u kojoj se kaže da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao “nedefinisani subjekt s fusnotom”.

Ipak, način na koji se Dodik obraća u pismu Thaciju govori da je Dodik oduševljen što ima čast pozvati kosovskog predsjednika. U reakciji Dodikovog kabineta sinoć je istaknuto da je poziv uputilo Predsjedništvo BiH, a ne član Predsjedništva BiH. Ipak, pismo u prilogu kaže drugačije.

alt

Tako Dodik na početku pisma kaže da ima čast pozvati Thacija na konferenciju u Sarajevo 9. jula.

 “Oduševljen sam što vas mogu pozvati na večeru za čelnike delegacija koje organizira Predsjedništvo BiH 8. jula”, kaže se između ostalog u pismu.

Na kraju pisma Dodik naglašava važnu ulogu Hashima Thacija na međunarodnom nivou te ističe da će lični dolazak Thacija u Sarajevo na konferenciju znatno doprinijeti definisanju izazova s kojima se suočava kontinent.

Dodik je u pismu istina izbjegao da na neki način spomene Kosovo, ali je evidentno da nije odolio poslati srdačan poziv predsjedniku Kosova. Ipak, Dodik u pismu nije spomenuo ni famoznu fusnotu o kojoj je govorio u kontekstu da BiH nije priznala Kosovo. 

(Global CIR/Agencije/Klix)

Komentiraj