EUROPA SE ‘PRŽI’! Tinejdžer (17) umro od vrućine, temperature dosežu 45 ºC: ‘Bojim se. Ovo me podsjeća na kraj svijeta!’

Meteo France upozorava da bi temperature mogle premašiti 45 stupnjeva Celzijevih, što još nikada nije izmjereno u kontinentalnoj Francuskoj.

Četiri departmana na jugu Francuske prvi su put stavljena u najviši, “crveni” stupanj opasnosti zbog čega su mobilizirane hitne službe i poduzete jače mjere opreza za najranjivije osobe.

Maloljetnik umro od vrućine tijekom žetve

U Španjolskoj, gdje temperature često premašuju 40 stupnjeva, u Andaluziji je tijekom žetve od vrućine umro 17-godišnjak. Opasnost od požara proglašena je u 34 od 50 španjolskih pokrajina. Požar u Kataloniji je već progutao 6500 hektara. S njime se cijelu noć borilo 400 ljudi, a ujutro su im se pridružili zrakoplovi i helikopteri.

“Premda požar u ovom trenutku nije stabiliziran, nema jako aktivnih fronti”, priopćili su vatrogasci.

Srušeni rekordi za lipanj

U četvrtak su oboreni rekordi za lipanj u velikom dijelu Europe. U Češkoj je izmjereno 38,9 stupnjeva, u Njemačkoj 38,6, u Poljskoj 38,2 te 43,5 stupnjeva na jugu Francuske. U toplinskom udaru 2003. u Francuskoj je umrlo 15.000 ljudi. U Italiji je najviše vruće na sjeverozapadu. U Pijemontu je izmjereno 40 stupnjeva, a u Genovi i Toskani 39.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da će takve epizode biti sve češće zbog globalnog zagrijavanja.

“Morat ćemo promijeniti način na koji smo organizirani, kako radimo… drugačije graditi”, rekao je u Tokiju, ističući da se društvo mora prilagoditi klimatskim promjenama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj