Majke Srebrenice pozvale Jaglanda da donese odluku o Danu sjećanja na genocid

Predstavnice Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i Kada Hotić sastale su se jučer, 27. juna 2019. godine, sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Torbjornom Jaglandom.

Majke Srebrenice pozvale Jaglanda da donese odluku o Danu sjećanja na genocid

Na sastanku su zatražile od Jaglanda da donese odluku o proglašenju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i time obilježi kraj svog mandata.

“Danas smo u najvećoj instituciji za zaštitu ljudskih prava u Evropi. Žao nam je da Vijeće Evrope nije do sada donijelo odluku o obilježavanju 11. jula kao Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici koji je počinjen na pragu 21. stoljeća. Mi smo došle da Vas zamolimo da vi do kraja svog mandata donesete ovu odluku i po tome ostane upaćeni“, kazala je ovom prilikom Munira Subašić generalnom sekretaru Jaglandu,

Ona je na sastanku istakla da je podsjećanje na Genocid u Srebrenici potrebno kako Bosni i Hercegovini zbog zajedničke budućnosti sa drugima, tako i Evropi da se zaštiti od zla koje je dovelo do genocida, a koje danas prijeti svima u svijetu.

Subašić je napomenula da je Evropski parlament usvojio tri rezolucije o genocidu u Srebrenici i da svakog 11. jula drži spuštenu zastavu ove evropske institucije na pola koplja. Također je iznijela niz problema s kojima se susreću u BiH:

“Negiranje genocida, problem davanja naziva Studentskog doma na Palama po imenu presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, problem obrazovanja u RS u okviru kojeg učenici osnovne škole u devetom razredu uče o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kao nacionalnim herojima, diskriminiranje prava bošnjačkih civilnih žrtava na prostoru bh. entiteta RS i drugim mnogobrojnim problemima s kojima se susreću povratnici”, navodi se.

Generalni sekretar je pokazao razumijevanje za sve navedeno i potrebu da se navedeni problemi riješe, ističući da je Vijeće Evrope komplikovanija institucija od Evropskog parlamenta s obzirom na broj zemalja koji su njegove članice u koje spadaju i balkanske zemlje, te napomenuo da postoji procedura za donošenje odluke o proglašenju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u ovoj instituciji.

“Da napomenem, mi smo Evropljani po našem geografskom položaju i želimo da budemo članica EU. Ako neko od članica Vijeća Evrope odbije da stane uz vas pri donošenju ove odluke pitajte ga da li ste vi ljudi, da li želite da se nastavi izvršavanje genocida”, kazala je Kada Hotić.

“Mi smo preživjeli agresiju od ljudi s našeg prostora koji su smatrali da muslimani u BiH trebaju biti eliminirani. To je bio fašistički poduhvat. Fašizam svi osuđujemo”, dodala je Kada Hotić ističući da obilježavanje koje traže Majke Srebrenice i Žepe treba da bude opomena, da se taj fašizam ne ponovi.

“Bosna je sramote Evrope i svijeta. Zar je moguće da bi Evropa mogla dopustiti nekome da se ponosi zlom genocida koji je počinjen u Srebrenici”, zaključila je Hotić.

Jagland, koji je s majkama razgovarao sat vremena, kazao je majkama Srebrenice i Žepe da se slaže sa svim što su one rekle i obećao da na tome raditi, navedeno je u saopštenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj