NEVJEROVATNO OTKRIĆE U IRAČKOM KURDISTANU: Iz vode izronio grad star 3.400 godina!

Palata stara 3.400 godina izronila je iz rezervoara u kurdistanskoj oblasti u Iraku nakon što je nivo vode opao zbog suše.

Slikovni rezultat za palace  in water reservoir in iraqi kurdistan

Otkriće ruševina u rezervoaru Mosul Dam na obalama rijeke Tigar pokrenulo je spontano arheološko iskopavanje koje će doprinijeti novim saznanjima o Mitanskom carstvu, jednoj od najmanje istraženih imperija drevnog Bliskog istoka, saopštio je kurdsko-njemački tim istraživača, prenosi CNN.

– Ovo je jedno od najvažnijih arheoloških otkrića u regionu u posljednjih nekoliko decenija – rekao je kurdski arheolog Hasan Ahmed Kasim.Ivana Puljiz, arheolog sa Instituta za bliskoistočne studije na Univerzitetu u Tibingenu, opisuje palatu otkrivenu u gradu, poznatu kao Kemune, kao pažljivo dizajniranu zgradu sa zidovima od blata visine do dva metra.

Slikovni rezultat za palace  in water reservoir in iraqi kurdistan

Deset glinenih ploča ispisanih klinastim pismom takođe su otkrivene i poslate u Njemačku na prevod. Arheolozi su prvi put postali svjesni ove lokacije 2010. godine kada su vodostaji bili niski, ali ovo je prvi put da su mogli da završe iskopavanja na lokalitetu.

Slikovni rezultat za palace  in water reservoir in iraqi kurdistan

Tim je takođe pronašao zidne slike u nijansama crvene i plave boje, koje su vjerovatno bile uobičajena pojava u palatama u to vrijeme, ali su rijetko pronađene očuvane.

– Otkrivanje zidnih slika u Kemunu je arheološka senzacija – rekla je Puljiz.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj