PUTIN TVRDI DA SU LIBERALNE VRIJEDNOSTI ZASTARJELE! Tusk: Uopće se ne slažem – to su trajne i suštinske vrijednosti Evrope!

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u razgovoru objavljenom u četvrtak da su liberalne vrijednosti prevladane jer ih odbacuje većina građana zapadnih država.

Putin je u razgovoru za Financial Times rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel učinila kardinalnu grešku odlučivši se za liberalne politiku spram imigracija s Bliskog istoka.

“Liberalna ideja pretpostavlja da se ništa ne treba činiti. Migranti mogu nekažnjeno ubijati, pljačkati i silovati jer se njihova prava kao migranata trebaju štititi. Koja bi to bila prava? Svaki zločin mora imati svoju kaznu”, rekao je Putin u razgovoru.

Liberalna ideja postala je zastarjela. Došla je u sukob s interesom velike većine stanovništva“, rekao je.

Putin je rekao da Rusija nije homofobna no da mu se spremnost zapada da prihvati homoseksualnost i rodnu neodređenost čini pretjeranom.

Tradicionalne vrijednosti su stabilnije i važnije miijunima ljudi nego ta liberalna ideja koja, po mom mišljenju, zapravo nestaje“.

Putin je također rekao da ima dojam da liberalni krugovi nastoje koristiti probleme kroz koje prolazi katolička crkva kako bi uništili crkvu.

Tusk: Liberalne vrijednosti su trajne

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je danas da se “uopće ne slaže” s izjavom ruskog predsjednika.

Tusk, koji se nalazi u Japanu zbog samita G20, rekao je novinarima da mu je nesanica zbog vremenske razlike omogućila da pročita cijeli intervju ruskog predsjednika.

Moram reći da se uopće ne slažem s tezom da je progresivizam prevaziđen. Kao Evropljani, mi ovdje snažno i bezuslovno branimo progresivističku demokratiju. Ko god kaže da je progresivistička demokratija prevaziđena istovremeno kaže i da su slobode prevaziđene, da je pravna država prevaziđena i da su ljudska prava prevaziđena“, izjavio je Tusk.

Predsjednik Evropskog vijeća je naveo da je za Evropljane “riječ o suštinskim i trajnim vrijednostima” i dodao da su “autoritarizam, kult ličnosti i zakon oligarha prevaziđeni, iako ponekad mogu djelovati efikasno”.

Razmjena oštrih izjava je u tonu sa summitom u Osaki, na kom se očekuju sporovi oko trgovine, vanjske politike i klimatskih promjena.

Istovremeno, predsjednik SAD Donald Trump, koji je počeo s kritikama američkih saveznika još prije dolaska u Japan, zauzeo je pomirljiviji stav.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj