SVJETSKI ČELNICI NA SUMMITU G20: Tramp okrenuo ploču, grube nastupe zamijenio diplomatskim tonovima, pogledajte kako se srdačno susreo s Putinom!

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u petak na marginama summita G20 u Osaki kako ima srdačan odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojemu je, šaleći se, uz ironičan prizvuk rekao da se ne miješa u američke izbore 2020.

Russia's President Vladimir Putin and U.S. President Donald Trump shake hands during a bilateral meeting at the G20 leaders summit in Osaka, Japan, June 28, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY

“Nemojte se miješati u izbore”, rekao je Tramp ironično okrećući se prema Putinu nakon što ga je na marginama summita G20 u Osaki novinar upitao o mogućem ruskom upletanju u američke izbore 2020.

To je prvi službeni susret dvojice čelnika u gotovo godinu dana.

“Mi imamo vrlo, vrlo dobar odnos”, kazao je Tramp na početku bilateralnog sastanka s Putinom. “Jako puno pozitivnih stvari izaći će iz tog odnosa.”

Tramp je rekao da će s Putinom razgovarati o trgovini, razoružavanju i protekcionizmu.

Putin je uoči sastanka rekao novinarima kako vjeruje da je sastanak s Trampom dobra prilika da se nastavi dijalog nakon samita u Helsinkiju, gdje su se dvojica lidera sastala 2018. godine.

“Dugo se nismo vidjeli”, kazao je Putin dodavši kako su administracije dviju zemalja u međuvremenu “naporno radile”.

Dvojica čelnika već su privukla pozornost u petak kada su došli zajedno, malo nakon ostalih vođa, na tradicionalno fotografiranje.

Ovo je njihov prvi sastanak nakon što je Tramp otkazao razgovore s Putinom koji su se trebali održati u Argentini na marginama summita G20 u prosincu prošle godine.

Američki predsjednik svoj je često grub i agresivni govor zamijenio diplomatskim tonom i prijateljskim vibracijama na otvorenju summita G20 u petak u Osaki gdje se sastaje sa svjetskim čelnicima na koje se okomio samo nekoliko dana ranije.

Očekivanja su da će summitom u Osaki dominirati razlike – od oštrih i jasnih razlika u trgovinskom ratu između SAD i Kine, razlika u pogledu stavova o klimatskim promjenama i napetosti u Zaljevu s Iranom.

U.S. President Donald Trump holds a bilateral meeting with Germany's Chancellor Angela Merkel at the G20 leaders summit in Osaka, Japan, June 28, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque

Dok je sjedio na sjednici s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je često kritizirao zbog kupnje energenata od Rusije i neuspjeha da ispuni obećanje o povećanju izdvajanja za obranu NATO-a, američki predsjednik bio je veseo.

“Ona je fantastična osoba, fantastična žena i vrlo mi je drago da je imam kao prijatelja”, rekao je Tramp hvaleći trgovinske odnose između SAD-a i Njemačke.

Očekivano, Tramp je kritičan prema američkom trgovinskom deficitu s Njemačkom.

Američki predsjednik opetovano je naglasio da je “Merkel njegova velika prijateljica”.

Istodobno nije bilo znakova Trampovih primjedbi izrečenih ranije ovog tjedna da je sigurnosni savez s Japanom u neravnoteži te da, dok bi SAD branio azijsku zemlju, Tokio bi čekao hoće li SAD bio napadnut a događaje gledao preko “televizora Sony”. Umjesto toga Tramp je pozdravio trgovinske veze s Japanom te obećao da slijede novi dogovori.

Japan's Prime Minister Shinzo Abe, U.S. President Donald Trump and France's President Emmanuel Macron gesture together during a meeting at the G20 leaders summit in Osaka, Japan, June 28, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Emmanuel Macron, Donald Tramp i Shinzo Abe

Na putu za summit Tramp se okomio na Indiju zbog “neprihvatljivih” tarifa za SAD, no u Osaki je obećao “vrlo obuhvatan trgovinski sporazum” s Indijom, na početku susreta s premijerom Narendom Modijem.

Tramp, Abe i Modi čak su imali i trostrani prvi susret na samom početku zajedničkog summita, koji se čini kao blok protiv Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping treba se sastati s Trampom u subotu na najiščekivanijem događaju na ovogodišnjem summitu.

Stručnjaci su podijeljeni u pogledu toga  mogu li Xi i Tramp postići dogovor ili barem stanku u trgovinskom ratu, ili će dvije zemlje nastaviti put gospodarskog razdvajanja.

Svjetski gospodarski rast mogao bi se zaustaviti zbog njihova sukoba, koji se intenzivirao zbog američkih sankcija kineskom divu Huaweiju.

Tek će se vidjeti hoće li Peking biti spreman učiniti neku gestu, ponajprije kada je riječ o tehnološkom sektoru. I hoće li Tramp odustati od borbene gospodarske retorike koja mu je toliko draga u trenutku kad kreće u kampanju za reizbor 2020.

Sukob Washingtona s Iranom najteža je međunarodna kriza u ovom trenutku.

Kina je saveznica Teherana i jedan od glavnih uvoznika iranske nafte.

Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman shakes hands with U.S. President Donald Trump , as China's President Xi Jinping, Britain's Prime Minister Theresa May and India's Prime Minister Narendra Modi look on during a family photo session at the G20 leaders summit in Osaka, Japan, June 28, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque
REUTERS/Tramp se rukuje s Mohammedom bin Salmanom

Europska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum sklopljen s Iranom 2015., za koji Tramp više ne želi ni čuti, a kojeg se sada želi riješiti i Iran.

Domaćin sastanka G20, Japan, pokušao je posredovati, no to mu nije uspjelo.

SAD je u ponedjeljak uveo nove financijske sankcije najvišim dužnosnicima iranskog režima, uključujući ajatolaha Alija Hamneija. “Nastavit ćemo povećavati pritisak na Teheran”, poručio je Tramp.

Ta strategija odgovara Saudijskoj Arabiji, velikom iranskom regionalnom suparniku i članici G20, ali se nimalo ne sviđa Moskvi.

G20 neformalni je forum koji okuplja 19 najrazvijenijih zemalja svijeta i Europsku uniju.

(Global CIR/Agencije/JL)

Objavljeno u:

Komentiraj