ZVANIČNE INFORMACIJE: Tri državljanina BiH predmet istrage zbog napada u Parizu 2015. godine

Načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH, ministar-savjetnik Nebojša Regoje za Fenu je potvrdio medijske izvještaje o hapšenju jednog državljanina BiH u Njemačkoj.

Kako je izjavio Regoje, Ambasada BiH u Berlinu je 28. juna 2019. godine primila službenu informaciju nadležnog Državnog tužilaštva u Dresdenu da je, na osnovu Evropskog naloga za hapšenje izdatog od Osnovnog istražnog suda u Bruxellesu, Kraljevina Belgija, jedan državljanin BiH uhapšen u SR Njemačkoj 20. juna 2019. godine u 01.48 sati.

U istoj informaciji se navodi da se imenovana osoba nalazi u ekstradicionom pritvoru u pritvorskoj jedinici u gradu Hale u SR Njemačkoj, gdje će boraviti do pravosnažnosti odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije.

Prema navodima Državnog tužilaštva u Dresdenu, predmetni Evropski nalog za hapšenje izdat je zbog postojanja sumnje da je imenovana osoba povezana s aktivnostima terorističke grupe odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. novembra 2015. godine, koji su se dogodili u koncertnoj dvorani Bataclan.

Ministar-savjetnik Regoje je dodao da je u informaciji Državnog tužilaštva u Dresdenu navedeno i da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv navedene osobe i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena, uz napomenu da, za sada, više informacija neće biti dostupno javnosti, zbog razloga koji se tiču daljeg provođenja istrage.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj