KONAČNA ODLUKA 2. JULA! Manfred Veber ispao iz trke za predsjednika Evropske komisije…

Njemački političar Manfred Veber neće biti izabran za funkciju novog predsjednika Evropske komisije, piše njemački dnevnik “Velt am Zontag”.

Prema pisanju lista, lideri EU su na samitu Grupe G20 u Osaki postigli saglasnost da Veber neće biti na čelu Evropske komisije.

Članice EU nadaju se da će odluka o kandidatu za nasljednika Žan-Klod Junkera biti donesena do 2. jula kada je zakazana sjednica novog saziva Evropskog parlamenta. List navodi da je Veber bio vodeći kandidat jer dolazi iz najvećeg poslaničkog bloka Evropske narodne partije (EPP), ali da njemački konzervativci nisu dobili dovoljno podrške od ostalih stranaka.

Listi piše, pozivajući se na izvore bliske zvaničnicima EU, da je Veber eliminisan iz trke nakon konsultacija između lidera bloka i raznih poslaničkih grupa.

Isti izvori dodaju da je i njemački kancelar Angela Merkel, koja je bila pristalica Vebera, prihvatila odluku da on neće biti novi predsjednik Evropske komisije.

Lideri EU sastaće se sutra kako bi pokušali da donesu odluku da li bi lidersku poziciju trebao da preuzme zamjenik predsjednika Evropske komisije Frans Timermans iz Holandije ili neki drugi kandidat iz EPP.

Među ostalim mogućim kandidatima su pregovarač EU za Brexit Mišel Barnije, direktor Svjetske banke Kristalina Georgijeva i hrvatski premijer Andrej Plenković.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj