KO ĆE ZAUZETI VODEĆE POZICIJE U EU? Merkel: Očekuje nas težak posao oko imenovanja!

Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da će izbor kandidata za vodeće pozicije EU institucija biti težak i da će zahtijevati dosta vremena.

“Pokušat ćemo da budemo konstruktivni, ali neophodno je izbjeći konflikt između Evropskog savjeta i Parlamenta”, poručila je Merkel.

Angela Merkel je dolazeći na vanredni EU samit izjavila da je cilj da Evropski savjet dođe do prijedloga koji bi uputio Evropksom parlamentu, a koji se tiče izbora novog predsjednika Evropske komisije i ostalih tijela u okviru EU institucija.

“Kako stvari stoje to neće biti lahak posao. Parlament odnosno dvije najveće frakcije insistiraju na principu vodećeg kandidata. Istovremeno najveća frakcija, Evropska narodna pratija nema potrebnu većinu. Zato će Donald Tusk imati težak posao večeras”, ocenila je Merkel.

Merkel je ranije izjavila da vladajuća koalicija u Njemačkoj, na čijem je ona čelu, podržava kandidata Evropske narodne partije Manfreda Vebera kao kandidata političke grupe koja je osvojila najviše glasova na prehodnim evropskim izborima.

Takvom principu vodećeg kandidata, koga podržava i Evropski parlament, suprotstavljaju se zemlje članice, na čelu sa Francuskom, koje insitiraju da one, prema odbredbama EU Ugovora, imaju glavnu ulogu u izboru čelnika EU institucija.

Koju god odluku o imenovanju da donese Evropski savjet, ona će morati da prođe glasanje u Evropskom parlamentu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj