NOVA AMERIČKA IGRAČKA: Laser koji identifikuje ljude sa velike udaljenosti, a sve na osnovu otkucaja srca

Danas postoje metode kojima se ljudi mogu pouzdano identifikovati na osnovu otisaka prstiju, DNK i mrežnjače, ali one nisu od koristi kada treba prepoznati osobu sa velike udaljenosti.

drone

Američko ministarstvo odbrane odnedavno raspolaže tehnikom koja pouzdano prepoznaje živi cilj sa velike daljine. Laser “Džetson” prepoznaje osobu na osnovu otkucaja srca, a jdinstveni srčani potpis “opipava” i kroz odjeću, prenosi “MIT Technology Review”.

Protoip funkcioniše sa udaljenosti do 200 metara, ali ima prostora za povećanje udaljnosti, ističe Stjuard Remajli iz Biroa za suzbijanje prijetnji u Pentagonu.

– Ne tvrdim da bi nam to uspjelo iz svemira, ali prepoznavanje sa veće udaljenosti svakako je moguće.

Uređaj mjeri pokrete na površini tijela i odjeći. Za sada pouzdano funkcioniše kod “normalne odjeće”, ali ne i ako osoba nosi težak zimski kaput, ili pancir. Projekat je u ranoj fazi.

Da bi prepoznao osobu, laser mora biti usmjeren prema cilju oko 30 sekundi, što znači da osoba ne smije da se pomjera. I ovaj problem može da se koriguje.

Ipak, ostaje još jedna prepreka: da bi se osoba prepoznala na osnovu otkucaja srca, njen “srčani potpis” mora biti poznat. To znači da bi Pentagon, pored otisaka prstiju, morao da ima i banku podataka mogućih živih ciljeva. Takav problem ne postoji kod uobičajene biometrijske identifikacije, ali ona zahteva frontalni pogled na lice, što pri snimcima koje prave dronovi, često nije moguće. Dron opremljen daljinskim laserom mogao bi prepozna osobu i da znak drugom dronu da može da je ubije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj