POSTROJAVANJE I DEFILE! Obilježen Dan policije u FBiH: Ovo nije demonstracija sile, već poruka građanima da mogu računati na policiju!

Danas je u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” u Sarajevu održana svečana ceremonija povodom obilježavanja 1. jula Dana policije u Federaciji BiH. Ceremonija je otpočela postrojavanjem policijskih ešalona i predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari.

Svečanom obilježavanju Dana policije, prisustvovali su: Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući VMBiH, potpredsjednici FBiH i ostali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Zatim, predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada, porodice poginulih pripadnika MUP-a i mnogobrojni građani.

Zatim su uslijedile taktičko-pokazne vježbe, gdje su prisutnima prezentovane vještine pripadnika Specijalnih policijskih snaga, vrhunska spremnost, obučenost, opremljenost i odlučnost, kao i sposobnost da se u svakom momentu stave na raspolaganje građanima Bosne i Hercegovine radi zaštite njihove sigurnosti. 

Nakon što je minutom šutnje odata počast svim stradalim policajcima, prisutnima su se obratili zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić. 

“Zahvaljujem se svima koji su svojim nesebičnim zalaganjem, predanošću i unapređenjem rada doveli do toga da Federalna uprava policije bude nezaobilazan faktor u kreiranju sigurnosne politike i uspješne borbe protiv kriminala, a sve s ciljem postizanja sigurnosti i povjerenja naših građana”, istakao je prilikom svog obraćanja zamjenik direktora Ensad Korman.

Zatim se pristunima obratio ministar Čampara ističući da se ne smije dozvoliti disbalans u odnosu policijskih snaga na nivou entiteta u Bosni i Hercegovini, nego po principu reciprociteta poduzeti sve mjere i aktivnosti koje će održati balans policijskih snaga. 

“Da bi policija obavljala svoju ulogu u društvu profesionalno potrebna je i podrška u opremanju i obučavanju, stvaranju boljih uvjeta za rad i generalnom povećanju kapaciteta”, poručio je Čampara.

Premijer FBiH Fadil Novalić poručio je da današnji defile policijskih snaga ne predstavlja demonstraciju sile, nego poruku da građani zaista mogu računati na policajce koji će bez ikakvih predrasuda i kompromisa štititi i provoditi zakone iz svoje nadležnosti. 

“Stoga će Vlada federacije BiH učiniti sve u skladu sa svojim mogućnostima da profesionalna i efikasna policija i dalje ostane svijetla tačka Federacije Bosne i Hercegovine, kao što je to bio slučaj do sada”, naglasio je premijer Novalić. 

Nakon prigodnih obraćanja ministar Čampara i zamjenik Korman uručili su nagrade i priznanja uposlenicima koji su u proteklom periodu postigli najbolje rezultate u radu. 

Na svečanosti su dodijeljene i sljedeće nagrade i to: Policijska medalja za hrabrost posthumno je dodijeljena Mahiru Begiću, ubijenom pripadniku FUP-a, a zlatna policijska značka je dodijeljena Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj