SAOPĆENJE KABINETA ANGELE MERKEL! Berlin poručuje da čvrsto stoji uz evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Njemačka čvrsto stoji uz evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podržava zemlje ovog regiona u njihovim reformskim naporima, saopšteno je podgoričkoj “Pobjedi” iz kabineta kancelarke Angele Merkel na upit da prokomentarišu odluku Savjeta EU da odloži pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Zbog kasnog objavljivanja izvještaja o zemljama, rok za odluku o otvaranju početnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je bio kratak. Prije ove odluke, Savezna vlada mora da dobije i saglasnost Bundestaga”, naveli su iz Savezne kancelarije Vlade Njemačke, prenosi RTCG.

Podsjeća se da je Evropska unija sredinom juna odgodila odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izgovor je bio “tehničke prirode” jer je Savjet EU, kako se navodi u ministarskim zaključcima, “na raspolaganju imao ograničeno vrijeme za tako važno pitanje”.

Zato su Skoplje i Tirana dobili novi termin – oktobar ove godine – kada će se članice EU izjasniti o tome da li će ove zemlje početi pregovore, ali nisu samo Sjeverna Makedonija i Albanija izvukle “deblji kraj” nakon sjednice Savjeta.

I Crna Gora, koja, iako u povoljnijoj poziciji od susjeda kada je u pitanju proširenje, ostala je uskraćena za junsku međuvladinu konferenciju.

Nekoliko mjeseci ranije, postojao je optimizam da bi na ovoj sjednici Crna Gora mogla otvoriti jedino preostalo poglavlje u pregovorima, poglavlje osam koje se odnosi na konkurenciju.

Uz to, podsjeća se, otkazan je i sastanak u Parizu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Za razliku od Angele Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron ne skriva skepticizam po pitanju proširenja Unije.

“I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje prije dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja”, naglasio je Macron nakon prekida maratonskog samita evropskih lidera na kojem bi trebalo da se postigne dogovor o novom rukovodstvu institucija EU.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj