ZAJEDNIČKI INTERESI, ŠIROKA SARADNJA I OTVORENI KANALI KOMUNIKACIJE! Šef Mossada najavio obnovu veza Omana i Izraela

Šef izraelske obavještajne službe Mossad Yossi Cohen najavio je da Izrael obnavlja zvanične odnose s Omanom, zemljom Zaliva. Izrael će otvoriti predstavničku kancelariju u Omanu i Oman u Izraelu, rekao je Cohen na konferenciji koja se održava ove nedjelje u Herzliyi kraj Tel Aviva, prenose danas izraelski mediji.

“To je jedini vidljivi vrh mnogo šireg tajnog napora”, rekao je on, dodavši da su se zemljama koje su potpisale historijske mirovne sporazume s Izraelom, Egiptu i Jordanu, diskretno pridružile druge arapske zemlje.

Cohen je objasnio da sa tim zemljama “još nema zvaničnih mirovnih sporazuma ali postoje zajednički interesi, široka saradnja i otvoreni kanali za komunikaciju”.

Izrael i Oman su se dogovorili da otvore trgovinska predstavništva 1990–tih godina ali ih je sultanat zatvorio kada je 2000. izbio drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše Cohenovu najavu.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je u oktobru iznenada posjetio Oman i razgovarao sa sultanom Qaboosom u glavnom gradu Muscatu.

Oman je prošle sedmice najavio otvaranje ambasade na palestinskim teritorijama u znak podrške Palestincima.

Tu najavu s oprezom je pozdravila palestinska zvaničnica Hanan Ashrawi, upozorivši Oman da ne iskoristi novu ambasadu kao korak ka uspostavljanju zvaničnih odnosa s Izraelom, prenio je France press.

Zajedničke brige zbog šiitskog Irana nedavno su skrenule pažnju na interese koji postoje između nekih arapskih zemalja i Izraela.

Bijela kuća je nedavno pozvala nekoliko izraelskih novinara da prisustvuju konferenciji u Bahreinu, održanoj pod sponzorstvom SAD, na kojoj je predstavljen ekonomski dio plana za izraelsko-palestinski mir. Ta zemlja nema diplomatske odnose s Izraelom.

U ponedjeljak je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je šef diplomatije Izrael Katz posjetio Abu Dhabi gdje je prisustvovao konferenciji UN o klimi i da se sastao s neimenovanim visokim zvaničnikom te zemlje.

On je na Facebooku najavio politiku normalizacije, kako je napisao, koja bi bila zasnovana na izraelskim sposobnostima u oblasti bezbjednosti i obavještajnog rada, između ostalog.

Izraelska ministarka kulture Miri Regev bila je u Abu Dhabiju u oktobru.

Cohen je u svom govoru ocijenio da sada možda postoji jedinstvena mogućnost za Izrael da postigne regionalni mirovni sporazum u svjetlu zajedničkog protivljenja Iranu i islamskim terorističkim grupama kao i poboljšanim vezama sa SAD i Rusijom.

“Mossad je prepoznao u ovom trenutku rijetku mogućnost, možda prvu u historiji Bliskog istoka, da se postigne regionalno razumjevanje koje bi dovelo dao regionalnog mirovnog sporazuma”, rekao je on.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj