SAMO SE BAVE LIČNIM INTERESIMA I POPULIZMOM! Sarajlić o Vladi KS: Ono što radi Vlada KS vodi u totalnu anarhiju i nesigurnost za sve građane!

Kantonalni odbor SDA Sarajevo uputio je niz kritika na rad Vlade KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom, za koje tvrde da su se tokom šest mjeseci bavili “samo ličnim interesima i populizmom”.

Većina protiv volje građana

Predsjednik KO SDA Asim Sarajlić je na konferenciji za medije danas podsjetio da je SDA u Sarajevu relativni izborni pobjednik, sa 24,8 posto glasova, i imaju najbrojniji klub Skupštini KS, ali je političkim dogovorom formirana većina “protiv volje građana i izbornih rezultata” te SDA nije dio većine.

– Ne može samo mržnja prema SDA i ostrašćenost biti povod, rezultat i motiv da vladaju u KS i upravljaju procesima i da obmanjuju javnost, građane, a prema javnim sredstvima, budžetu, odnose se na neprimjeren način – kazao je.

Sarajlić smatra da je jedna od karakteristika Vlade KS mržnja prema SDA, jer je Vlada KS ideološki podijeljena, sastavljena od šest stranaka i to „samo zato da SDA ne bude dio vlasti, a pokazalo se vrlo brzo da se bave samo ličnim interesima i interesima ljudi njima bliskih“.

Populizam i djelovanje na mijenjanju karaktera rata

Najizraženiji je populizam, kazao je Sarajlić i naveo da Vlada KS ima konkretnih pozitivnih rezultata, ali „zato imamo pokušaj dijela vladajuće koalicije da kroz vlastita ideološka načela mijenjaju i karakter rata, da mijenjanju ono što smo mi, građani KS i države u ratu preživjeli“.

– Za Predraga Kojovića ne važe presude evropskih sudova, presude Suda u Haagu o genocidu u Srebrenici, o počinjenim zločinima koji su počinjeni u gradovima BiH, Sarajevu, za njega ne važe presude o ratnim zločincima – kazao je Sarajlić.

Vlast je, tvrdi on, budžet shvatila kao dobru priliku da riješe lične interese i prioritete bliskih srodnika, stranačkih kolega, te naveo kako je premijer Forto počeo mandat „tako što je pokušao sebi priskrbiti paušal iz Federalnog parlamenta“, što je, dodao je Sarajlić, “neprimjeren gest nekoga ko vodi kampanju protiv korupcije i kriminala”.

Put u anarhiju i nesigurnost

Također je podsjetio i na medijsku polemiku koju je izazvala odluka Skupštine KS da se iz budžeta izdvoji 200.000 KM za nevladinu organizaciju “Institut za kulturu i umjetnost, te „jasan pokušaj premijera Forte “da zloupotrebi položaj i mimo zakona” priskrbi određene benefite za svoju bivše firme Nexe grupe“.

Sarajlić je podsjetio i na smjenu direktori javnih preduzeća bez obzira na rezultate koje su ostvarili, te za izgradnju kompleksa memorijala na Žuči sredstva u Budžetu KS nisu predviđena, a za rekonstrukciju kapelice Gavrila Principa sredstva su osigurana.

– Mi ćemo ukazivati na ono što je loše, pokušati ispraviti nepravdu, jer ono što Vlada KS radi vodi u totalnu anarhiju i nesigurnost za sve građane – zaključio je Sarajlić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj