ERUPTIRAO VULKAN NA TALIJANSKOM OTOKU STROMBOLIJU: U snažnoj eksploziji poginula jedna osoba, turisti u oblaku dima

Vulkan na otoku Stromboliju eruptirao je u srijedu i oslobodio vruću lavu u snažnoj eksploziji pri čemu je poginula jedna osoba, a erupcija je obavila oblakom dima popularnu turističku destinaciju, navode lokalni dužnosnici i svjedoci.

Jedna osoba za koju se vjeruje da je turist, poginula je u odronu kamenja tijekom šetnje, rekao je spasilac. Druga osoba je ozlijeđena.

Neočekivana erupcija uzrokovala je požare na zapadu mediteranskog otočića, smještenog sjeverno od Sicilije. Pozvane su vatrogasne postrojbe iz obližnjih mjesta, dok je jedan kanader već bio na mjestu događaja.

“Vidjeli smo eksploziju iz hotela. Zvuk je bio prodoran”, rekla je zaposlenica hotela blizu mjesta Fico Grande.

Paroksizmalna erupcija

Stručnjak s Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV), Stefano Branca rekao je da je na otoku došlo do “paroksizmalne erupcije”, kada magma pod visokim tlakom eksplodira iz plitkog podzemnog spremnika.

“To su događaji velikog intenziteta i vrlo rijetki”, rekao je Branca za Reuters.

Turisti se često uspinju na 924 metara visok vulkan i zaviruju u njegov krater, a male rastaljene stijene redovito izlijeću u nebo. Nije poznato je li netko bio iznad kratera u trenutku eksplozije.

Na web stranici geology.co navode da se na Stromboliju nalazi jedan od najaktivnijih vulkana na planetu i nerijetko eruptira od 1932.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj