(FOTO/VIDEO) Potpuna pomračina Sunca zadivila Južnu Ameriku: Pogledajte prekrasne snimke!

Hiljade posmatrača okupilo se jučer u Južnoj Americi kako bi svjedočili rijetkoj pojavi – potpunoj pomrčini Sunca, javlja BBC.

image

Krenuvši iz smjera Tihog okeana, pojas vidljive pomrčine protezao se preko Čilea i Argentine te su ovaj spektakl mogli promatrati i snimati, osim lokalnih entuzijasta, i najmoćniji teleskopi na svijetu.

Gledatelji ovog prirodnog fenomena mogli su uživati u svim fazama potpune pomrčine koje su praćene nevjerojatnim svjetlosnim efektima. Vidjeli su Bailyeve bisere, sjajni izlomljeni svjetlosni prsten oko Mjesečeve ploče koji nastaje zbog geografskih uzvišenja, odnosno brda i planina na Mjesecu, i fenomen naziva Dijamantni prsten koja obilježava početak i kraj potpune pomračine.

“Pomrčina Sunca vas u potpunosti očara“, rekao je astronom Patrick McCarthy.

“Problem je jedino što vam se čini, bez obzira koliko dugo traje, kao da je sve gotovo za desetak sekundi. Želite povikati: ‘Vrati se, vrati se, nisam još gotov sa snimanjem'”, dodao je.

image
Dijamantni prsten

Astronom Patrick McCarthy, potpredsjednik projekta velikog teleskopa Magellan (GMT), koji se gradi u pustinji Atacama, u Čileu, rekao je kako je promatranje potpune pomrčine Sunca izvanredan osjećaj.

“Boje postaju plave, sjene se mijenjaju i sve na zemlji izgleda drugačije. Kao da svijet postaje tamniji i gubi svoje raznolike boje”, dodao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj