PARISKI ‘FASHON WEEK’: Moda po svim šavovima…

Upravo započeti pariski Tjedan mode, uvijek je izvor posebne radoznalosti, ali i simbol prestiža. Poput ostalih ima mnoštvo smotri ženske i muške visoke mode, krstarenja..uglavnom zvaničnih naziva nije malo.

Nana Aganovich – moda za iduću jesensku sezonu

Zadrzan je skorašnji koncept “see now buy now” jer se pokazao veoma isplativ. Modni svijet ima glavne događaje, a sa 80 smotri Pariz ostaje njegova, neprikosnovena prijestolnica.

Piše: Džana Mujadžić

 Zanimljivo je da su prolazi manekena svakog učesnika – kreatora ograničeni na 10 minuta, ali se podrazumijeva da počinju uvijek sa pola sata zakašnjenja. Za uspješan tjedan neophodni su besprijekorni, maštoviti i inovirajući podiji, ali i večernje svečanosti.

Pariz prednjači i sa svojim, nenadmačnim  “after shows”, uvijek organiziranim na neočekivanim mjestima, sa nesvakidašnjim uzvanicima i veoma kvalitetnim šampanjcem.

Već su nove uratke pokazali designeri RR331, porijeklom Bosanka Nana Aganovich, Adeline André, Maurizio Galante, Yiune  Nakazato, Xuan, Christophe Jose…Nova imena koja predlažu modu 21. stoljeća na originalan i jedinstven način, oslobođen “kulta ličnosti” i tradicionalnog ugleda kuće ili marke.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj