POP DINAMITAŠ! Pravoslavni sveštenik ‘prodao’ eksploziv prikrivenim istražiteljima, poznanici kažu da je bio ‘o sebi, pri sebi’

Osumnjičeni B.G. koji je uhapšen u akciji kodnog naziva “Lotika” zbog sumnje da se bavio nedozvoljenom proizvodnjom i prometom minsko-eksplozivnih sredstava, te oružja, “pao” je u trenutku primopredaje, saznaje Faktor iz istrage.

Kao što smo ranije objavili, nezvanično smo saznali da se radi o Bojanu Glišiću, svešteniku Srpske  pravoslavne crkve sa eparhijom u Višegradu.

Glišić je inače iz Rogatice, oženjen je i otac troje djece.

Istraga u ovom predmetu još traje, te iz MUP-a RS-a, čiji su pripadnici iz Uprave za organizovani i teški kriminalitet realizovali akciju, ne žele da otkrivaju više detalja.

Međutim, nezvanično saznajemo da je hapšenju prethodila istraga tokom koje su provođene posebne istražne radnje, a izvor iz istrage nam je otkrio da je Glišić uhapšen u trenutku primopredaje.

– Uhapšen je u trenutku primoredaje prikirivenim inspektorima. Priveli su ga pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS. Još uvijek je u toku kriminalistička obrada nad osumnjičenim – kratko nam je potvrdio izvor iz istrage.

Osumnjičeni će, kako saznajemo, oko 17 sati biti predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, područna kancelarije u Višegradu.

Sekretar Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo Neven Kramer kazao nam je da će postupajući tužilac odluku o eventualnom prijedlogu pritvora donijeti nakon što osumnjičeni bude ispitan.

U okviru akcije “Lotika” izvršeni su pretresi na tri lokacije, dvije u Rogatici i jednoj u Višegradu, te je pronađeno i oduzeto oko dva kilograma različitog eksploziva, više komada inicijalnih kapisli, mina – MRUD, više komada municije različitog kalibra i SIM kartica i mobilnih telefona.

Kako su Faktoru kazali poznanici uhapšenog popa, on ničim nije odavao da bi mogao biti umiješan u neke sumnjive poslove.

– Djelovao je kao neko ko je “o sebi, pri sebi” – kazao je jedan od njih.

Pretresi na tri lokacije

“B.G. je osumnjičen da je izvršio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili ekpslozivnih sredstava iz člana 361/1 Krivičnog zakona Republike Srpske”, navela je načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a bh. entiteta Republike Srpske Mirna Miljanović.

Ona je dodala da su u okviru ove akcije izvršeni pretresi na tri lokacije – dvije u Rogatici i jednoj u Višegradu.

“Tom prilikom pronađeno je i oduzeto oko dva kilograma različitog eksploziva, više komada inicijalnih kapisli, jedna mina rasprskavajućeg usmjerenog djelovanja /MRUD/, više komada municije različitog kalibra i više SIM kartica i mobilnih telefona”, naglasila je Miljanovićeva.

Prema njenim riječima, B.G. i dalje se nalazi na kriminalističkoj obradi, te će tokom dana biti sprovedeno u Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad, pišu Nezavisne.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj