TENKOVI NA ULICAMA WASHINGTONA, AVIONI U ZRAKU: SAD proslavljaju Dan nezavisnosti…

Tenkovi na ulicama Washingtona, avioni u zraku i govor Donalda Trumpa uz tradicionalni vatromet: glavni grad Sjedinjenih Dr┼żava priprema se u ─Źetvrtak za proslavu Dana neovisnosti 4. srpnja, razli─Źitu od dosada┼ínjih, s predsjednikom koji ─çe biti u sredi┼ítu proslave koja je ina─Źe uobi─Źajeno apoliti─Źna.

“Bit ─çe to predstava ┼żivota”, napisao je na Twitteru Trump u srijedu, dok Bijela ku─ça obe─çava “najve─çu proslavu 4. srpnja u povijesti” glavnog grada.

Najave su uzrokovale i nezadovoljstvo kod demokrata koji su upozorili predsjednika da ne poku┼íava proslavu Dana neovisnosti pretvoriti u predizborni skup. Kritike dolaze i zbog mogu─çih velikih tro┼íkova proslave. 

Obilje┼żavanje Dana neovisnosti obi─Źno je dan politi─Źkog primirja kada Amerikanci “ma┼íu zastavama, ali ne ulaze u politi─Źke diskusije”, kazao je stru─Źnjak za medije Richard Hanley.

┼áirom zemlje ozra─Źje bude veselo, s paradama, fanfarama, ro┼ítiljima i velikim vatrometima.

Ove godine Trump je odlu─Źio u proslavu uklju─Źiti i tenkove i zrakoplove, ali je umanjio va┼żnost tro┼íkova koji bi iz toga mogli proiza─çi.

“Tro┼íkovi sutra┼ínje sve─Źanosti ─çe biti vrlo mali u odnosu na njezinu vrijednost. Posjedujemo zrakoplove, imamo pilote, zra─Źna luka je u blizini (Andrews), a nedostaje nam samo gorivo”, napisao je Trump na Twitteru.

Donald Trump odr┼żat ─çe u 18:30 sati (22:30 pod GMT-u) govor “Pozdrav Americi” ispred Lincoln Memoriala gdje je Martin Luther King izgovorio svoj povijesni govor “I Have a Dream” 1963.

Tisu─çe ljudi o─Źekuju se na ┼íetnici National Mall koja se nalazi ju┼żno od Bijele ku─çe i na kojoj su spomenici i zelene povr┼íine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj