ZANIMA IH SAMO OVAKVA KRV! Doktor otkriva kako da vas komarci ne ujedaju!

Svi znamo da se komaraci hrane upravo našom krvlju. Međutim, prema riječima dr Branimira Nestorovića, pulmologa i alergologa sa Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj u Beogradu komarci nas neće ujedati ukoliko zadržimo organizam u baznom, a ne u kiselom stanju. To znači da bi trebalo da unosimo minimalu količinu mesa i bar četiri obroka povrća dnevno.

– Komarci se hrane aminokiselinama iz ljudske krvi jer je to jedini način da ženka bude reproduktivno sposobna. Ukoliko je vaš organizam kiseo zbog hrane koju unosite svakodnevno, ovi insekti će to osjetiti i više će vas ujedati – objašnjava dr Nestorović i dodaje da su naše ćelije po prirodi alkalne (bazne) i da ih samo naknadnim unosom kiseline možemo promijeniti.

Primjetićete da vas komarci manje napadaju ako jedete redovno povrće i voće, a ukoliko izbjegavate hranu obilnu spornim kiselinama, kao što je svaka procesuirana namirnica, mliječni proizvodi i meso.

– Zdrava ishrana je dobra za organizam uopšte, pa i kad je u pitanju izbjegavanje uboda komaraca. Ukoliko unesete bar četiri povrćna obroka i nešto voća, oko koga takođe morate da povedete računa zbog šećera, šanse da vas napadaju komarci su minimalne – kaže dr Nestorović uz obrazloženje da kada nemate u sebi ono čime se ovi insekti hrane onda “oni na vas neće gubiti vrijeme”.

Održavanje tijela u alkalnom stanju i zadržavanje baznog metabolizma je važno za više stvari i tada ujedi komaraca postaju nevažni.Naime, karcinom nastaje promjenom ćelija iz alkalnog u kiselo stanje, tako što ta kiselina mijenja strukturu gena.

– Važno je izbaciti što više aminokiselina iz organizma dnevno, a savršeno bi bilo izlučiti ih onoliko koliko ih i unesete. Za tako nešto se koriste u medicini, i njenom podsektoru onkologiji, dijete kao što je Brojsova i još starija Gersonova dijeta – jasan je dr Nestorović.

Obje dijete su nastale na ideji unošenja svježeg povrća u organizam, a to je najlakše putem sokova. Oni se piju natenane kako bi organizam mogao da apsorbuje sve nutrijente iz namirnica koje sadrže.

Pored soka od svježeg povrća kao što su cvekla, šargarepa, celer, krompir, rotkvica i drugo, trebalo bi unositi redovno i čajeve od ljekovitog bilja radi detoksikacije organizma i jačanja imunog sistema.

– Nije dobro da provjeravate stanje organizma preko urina, iako postoje testovi koji su za to namijenjeni u apotekama, jer nikada ne možete biti sigurni koliko efikasno rade vaši bubrezi. Često se baš zbog ovog lošeg pristupa dobije pogrešna slika o stanju pacijenta – napominje dr Nestorović i dodaje da je jedini siguran način da zadržite baznost tijela unošenje povrća i to u minimun četiri navrata.

(Global CIR/Blic)

Komentiraj