IZETBEGOVIĆ NAJAVIO PROMJENE: Radončić se možda zasitio ove vlasti u KS koja nema rezultate

Lider SDA Bakir Izetbegović danas je nakon posjete Kantonalnom odboru SDA u Sarajevu održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktuelnim političkim pitanjima.

Na novinarsko pitanje kako komentira očitovanje lidera SBB-a Fahrudina Radončića o posljednjim dešavanjima u Vladi KS, odnosno njegov mogući izlazak iz ove vlade, Izetbegović je kazao:

“Mislim da se kod Radončića osjeća jedno zasićenje zbog izostanka rezultata u ovom pilot projektu koji drži međunarodna zajednica u KS. To je vlast koja se pokazuje neefikasnom. U vrlo kratkom roku su pokazali da su skloni korupciji, namještanjima sebi bliskom kadru, firmama u kojima imaju udjele. Još gori problem je što ima puno priče, a nema rezultata, što ne daju nižim nivoima da realizuju projekte i što koče projekte”.

Govoreći o aktuelnoj vlasti u KS, Izetbegović je kazao da je najopasniji problem što su spremni da uđu u trgovinu kada je riječ o nečemu čime se ne trguje, a to je istina o nečemu što se desilo u BiH i Sarajevu između 1992. i 1995.

“Građani ovog grada znaju vrlo dobro šta se desilo. To je bio opkoljeni grad u kojem su ubijani civili i djeca i ne može se trgovati da bismo se dopali nekim strancima i tražiti najmanji zajednički sadržalac”, rekao je Izetbegović.

Poštivanje Ustava i zakona crvena linija

Upitan da li je pitanje koje se odnosi na NATO i dalje prepreka za formiranje vlasti na državnom nivou, Izetbegović je rekao da su za njega i za SDA crvena linija poštivanje Ustava i vladavina zakona.

“Ne možemo praviti kompromise zbog nečega što će biti protivzakonito i neka se ne optužuje SDA što ima tvrd stav. Ako smatraju da niži nivoi vlasti, a to je NSRS, mogu narediti nadležnom državnom nivou vlasti da nema NATO puta, što je protivustavno, i da se ne poštuje Zakon o odbrani, onda neka nađu partnera. SDA neće biti partner koji će na to pristati. Onda je pitanje šta je sljedeće. To je crvena linija preko koje nećemo moći preći”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o formiranju Vlade FBiH Izetbegović cijeni kako će sve ići u jednom paketu.

“Vjerovatno prvo ide TK, zatim USK, a okosnica vlasti na nivou države su SDA, HDZ i SNSD, SDA naravno sa SBB-om i DF-om. A onda će SDA, SBB i DF na nižim nivoima vlast biti koalicija i mislim da će se taj paket zaokružti u sljedeća tri-četiri mjeseca”, naveo je on.

Upitan da li će SDA i SBB činiti novu kantonalnu vladu u KS, Izetbegović je odgovorio potvrdno dodavši “možda će to biti posljednja stvar ili će biti u paketu s Vijećem ministara i Federalnom vladom”.

Kazao je da se ne može desiti da SDS bude u državnoj vlasti jer nemaju dovoljan broj ruku u Parlamentu BiH. Izetbegović je naveo da za sada nema planiranih sastanaka s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, iako je naglasio da bi se sa Čovićem trebao sastati zbog situacije u vezi s Aluminijem.

Ne možemo dozvoliti da Aluminij uništi Elektroprivredu BiH

“S gospodinom Čovićem bi se vjerovatno trebali sastati i zbog slučaja Aluminij, jer tu imamo jedan problem koji ovaj put treba rješavati temneljito, do sada smo imali rješenja koja su samo produbljivala agoniju”, kazao je on.

Izetbegović je dodao kako pretvrdi stavovi i izjave neće nigdje dovesti.

“Vrijeme je da se Aluminij temeljito i planski riješi. To neće uraditi političari, jer jednostrana politika je i dovela Aluminij do 418 miliona KM duga, skoro upropastila Elektroprivredu HZ HB, tako da ne možemo dozvoliti da se problem Aluminija prenese i na Elektroprivredu BiH. To ima svoju cijenu i to će valjati ispoštovati. Dakle, politika više ne bi smjela da riješava to pitanje, već to trebaju riješiti eksperti i profesionalci. Aluminij je trebao postati generator na koji se oslanja niz firmi i hiljade radnih mjesta, ali nikad se to nije desilo. On više proizvodi problema i dugova nego aluminija. To treba riješiti temeljito, po mogućnosti sačuvati Aluminij ali na način da se ostvaruje finalni proizvod i da se problem ne prenosi na Elektroprivredu BiH”, istakao je on.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj