OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI SAD-a! Tramp: Slavimo našu povijest, naš narod, naše heroje!

Dok su američki borbeni avioni letjeli iznad glava, američki predsjednik Donald Tramp hvalio je u četvrtak u Washingtonu američku vojsku i ohrabrivao mlade da se pridruže oružanim snagama, u govoru na proslavi Dana nezavisnosti za koju njegovi kritičari kažu da ju je pretvorio u politički skup, prenosi Reuters. 

Sa stepenica Lincoln Memoriala, gdje je Martin Luther King 1963. održao svoj povijesni govor “I Have a Dream”, Tramp je poručio da “slavimo našu povijest, naš narod, naše heroje koji ponosno brane našu zastavu, hrabre muškarce i žene američke vojske”. 

“Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnima braniti je”, istaknuo je u govoru koji je prekidala vojna glazba i preleti borbenih aviona.

Tramp, republikanac, koji je bio inspiriran da izvede vojnu paradu nakon što je vidio sličnu ceremoniju u Francuskoj, odbacio je  prije ceremonije zabrinutosti  o troškovima i militarističkom prizvuku obilježavanja Dana nezavisnosti.

„Naš je narod danas jači nego ikada prije. Sada je najjači, ”rekao je Tramp s platforme ispred slavnog spomenika.

Povremeno se moglo čuti skandiranje oduševljene publike: “USA! USA! USA!”

Tramp je pohvalio američku vojsku. Uz dobro planiranu koreografiju, ispričao je o svakoj vojnoj oblasti prije odvojenih, spektakularnih preleta  vojnih aviona.

“Slavimo svoju povijest, naše ljude i heroje koji s ponosom brane našu zastavu: hrabri muškarci i žene vojnici Sjedinjenih Država”, rekao je Tramp. Više od 65 godina nijedna neprijateljska avijacija nije uspjela ubiti nijednog američkog vojnika. Zato što nebo pripada Sjedinjenim Američkim Državama” rekao je Tramp.

Prelet zrakoplova Air Force One dogodio se nenajavljen i bez fanfara. No, nizak i spektakularan prelet šest F-18 poznatih kao “Plavi anđeli” na kraju Trampovog govora oduševio je publiku. Neki su ljudi uzvikivali “Četiri godine!”, kao podršku  predsjedniku.

Tramp je odao počast američkoj graničnoj patroli,  imigracijskim i carinskim službama, koje su imale vodeću ulogu u provedbi njegove teške imigracijske politike, piše Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj